Yeşil Mercimek Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Yeşil Mercimek Türleri ve Özellikleri

Yeşil Mercimek

Yeşil mercimek, vitaminler ve lif bakımından oldukça önemli bir besindir. İçinde yüksek seviyede yararlı karbonhidratlar bulunur. Ancak, yüksek karbonhidrat içeriğine rağmen, glisemik indeksi oldukça düşüktür. Bu durum, uzun süreli sindirimden kaynaklanmaktadır. Uzun süren besin sindirimi, karbonhidratların kana çok yavaş bir şekilde karışmasına neden olur. Bir tabak yeşil mercimek yemeği, normal bir insanı gün boyunca tok tutmaya yetecektir.

Yeşil Mercimeğin Besin Değerleri

Yeşil mercimek, B grubu vitaminleri açısından zengin amino asitler içeren bir besin olma özelliği taşımaktadır. Bu besinin sahip olduğu besin değerini korumak oldukça güç bir durumdur. Yeşil mercimek pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli pişirme tekniği, yeşil mercimekleri öncelikle güzel bir şekilde yıkamaktır. Ardından suda bekletip, bu beklettiğimiz suyu döküp temiz su ilave ederek düdüklü tencere yardımıyla pişirmektir. Yeşil mercimek pişirirken kuru soğan ya da dilimlenmiş biber eklemek, ayrı bir lezzet katmasına yardımcı olmaktadır. Pişirilmiş yemeğin her zaman daha az kalorili ve sağlıklı olduğunu göz önüne aldığımızda, 230 kaloriye sahip bir tabak mercimek yemeğini, 1200 kaloriye sahip olan bir porsiyon iskender yemeğine tercih etmemiz gerekmektedir.

Yeşil Mercimeğin Faydaları Nelerdir?

  • Yeşil mercimek, oldukça faydalı besinlerin ilk sıralarında gelmektedir. Birçok faydaya sahip olan yeşil mercimeğin bazı başlıca faydaları şunlardır:
  • Lif bakımından oldukça zengin olan yeşil mercimek, bu lifler sayesinde vücuda zarar verebilecek maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur. İçerdiği lifler ayrıca kanda bulunan şeker seviyesinin düzenlenmesi için de oldukça yararlıdır. Şeker hastalığına karşı bireyleri korur ve diyabet hastalarının tüketmesi tavsiye edilir.
  • Yeşil mercimek, kalpteki ritim bozukluklarını düzenler ve çeşitli kalp rahatsızlıklarına karşı bireyleri korur. Magnezyum ve fosfat bakımından zengin olan yeşil mercimek, kalp sağlığı için yararlıdır.
  • Hamilelik, emzirme, regl gibi dönemlerde rastlanan demir eksikliğini gidermek için bu besin gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
  • Küçük çocuklarda vücut ve beyin gelişiminde olumlu etkilere sahip olduğu uzman hekimler tarafından kanıtlanmıştır (Bu durum göz önüne alındığında, yeşil mercimeğin çocuklara sevdirilmesi ve afiyetle yedirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır).
  • Anne sütünü artırıcı bir etkiye sahip olan yeşil mercimek, emzirme dönemindeki annelerin ve hamile kadınların bol miktarda tüketmesi gereken bir besindir.
  • Kansızlık ve benzeri şikayetleri olan kişilerde fayda sağlar. Bu şikayetlere sahip hastaların kan düzeyini dengelemesi adına yardımcı olur.
  • Göz hastalıklarının oluşmaması için bireyi korur ve göz sağlığını koruma adına iyi bir besindir.
  • Kalp dostu olması nedeniyle kalp krizi riskini en az seviyeye çekebilmek için tüketilebilir.
  • Bol miktarda demir içeriğine sahip olduğu için hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kemik ve vücut gelişimi açısından faydalıdır. Spor yapan kişilerin ya da zayıflamak isteyen bireylerin haftada en az bir öğün yeşil mercimek içeren yemekler tercih etmeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
  • Yeşil mercimek, aynı zamanda enerji oluşumunda da yardımcı bir besindir. Sağladığı enerji sayesinde stres gibi olumsuz durumların önlenmesine yardımcı olur.

Genellikle tercih edilmeyen bu besinin faydaları saymakla bitmez. Faydaları göz önüne alındığında, haftada birkaç kez tüketmenin hem damak tadı açısından hem de vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılaması açısından önemli olduğu anlaşılmaktadır. Çocuklarınıza bu bakliyatı sevdirmeyi kesinlikle unutmayın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sebzeli Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mercimek Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır?

Mercimek Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır?