Mercimekli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Pirinç Pilavı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem pratik hem de doyurucu bir seçenek sunan bu yemek, çeşitli malzemelerle zenginleştirilebilir. Yanında et veya sebze yemekleriyle mükemmel bir uyum sağlar.
Mercimekli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
10 Eylül 2024
Mercimekli Pirinç Pilavı, Türk mutfağında sıkça yapılan ve her sofrada mutlaka yeri olan lezzetlerden biridir. İster sade ya da şehriyeli pişirin, isterseniz mercimekli, domatesli, salçalı, etli ve daha pek çok farklı malzeme kullanarak pişirmek mümkündür. Mercimekli pirinç pilavı hem çok lezzetli hem de oldukça pratik olarak hazırlanan bir yemektir. Özellikle tavuk yemeklerinin, et yemeklerinin ve kuru fasulye nohut'un yanında müthiş bir ikili oluşturmaktadır. Herkesin damak lezzeti farklı olduğu için her çeşit pirinç pilavı pişirmek mümkündür. Ancak mercimekli pirinç pilavı gerçekten denemesi gereken mükemmel lezzetlerden bir tanesidir. Ayrıca pirinç pilavının içerisindeki yeşil mercimekler gerçekten görünüm olarak çok güzel oluyor.

Mercimekli Pirinç Pilavı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı sıcak kaynamış su
  • Yeterli miktarda tuz
  • Zeytinyağı
  • Karabiber

Mercimekli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?


Öncelikle pilavlık pirinci ılık suyun içerisine yarım saat ıslatalım. Islanan pirinçleri yıkayalım ve süzelim. Kuru soğanın kabuğunu soyduktan sonra ince yemeklik olacak şekilde doğrayın. Ardından pilav tenceresinin içine bir miktar zeytinyağı ekleyelim ve kuru soğanı ilave edip kavurmaya başlayalım. Soğanlar pembeleşince içine süzdüğümüz pirinci ekleyip 5-10 dakika kavuralım. En son içerisine tuzunu, tereyağını ve karabiberini ilave edip karıştıralım. Kaynamış sıcak suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım ve ocağın altını kısalım. Pirinçler suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pilavı pişirelim. Pirinç pilavı piştikten sonra önceden haşlanan yeşil mercimeği ilave edip karıştıralım ve dinlenmesi için bekleyelim. Mercimekli pirinç pilavı dinlendikten sonra servis tabağına alalım.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

  • Pirinçleri ıslatmak, pilavın daha tane tane olmasını sağlar.
  • Mercimekleri önceden haşlamak, pişirme süresini kısaltır ve pilavın daha homojen pişmesini sağlar.
  • Pilavı dinlendirmek, lezzetlerin daha iyi harmanlanmasını sağlar.
  • İsteğe bağlı olarak pilava tavuk suyu veya et suyu ekleyerek daha zengin bir tat elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
feride 08 Mayıs 2024 Çarşamba

Mercimekli pirinç pilavı yapmak için yeşil mercimeği önce haşlamam mı gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Evet Feride hanım, yeşil mercimeği önceden haşlamanız gerekiyor. Pilavla birlikte pişerse, pirinçten daha geç pişeceği için mercimek sert kalabilir. Bu nedenle, mercimeği önceden haşlayıp süzdükten sonra pilava eklemeniz daha iyi olur. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap
Saygın

Evet Feride hanım önceden haşlamalısınız ancak çok fazla değil biraz diriliği gidince içerisine pirinç atmaya hazır hale gelir. Pirincin de pişme süresini hesap ederek mercimekli haşlayın. Çok haşlarsanız parçalanacaktır dikkat edin

Çok Okunanlar
Haber Bülteni