Yufkadan mercimekli bükme; de elde açılarak yapılan kadar lezzetli olmaktadır. Bükme özellikle Afyon ilinde yoğun olarak yapılan bir hamur işidir. Bükmenin orijinal halinde su, un ve tuz ile yoğurulan hamur kullanılır. Ayrıca hamurun açma aşaması da o kadar zahmetli değildir. Hatta birkaç kez hamur açmayı denemiş bir kimse çok rahat bir şekilde bükmeyide yapabilir.
Fakat hamuru açmak için vaktiniz ya da cesaretiniz yok ise piyasadan aldığınız hazır yufkayı kullanarakda bükme yapmanız mümkündür. Bükmenin içerisine patates, pırasa ya da mercimek konulur. Ben her yaptığımda karışık yapmaya özen gösteriyorum. Böylece herkes sevdiğini yeme fırsatını yakalamış oluyor.
Yufkadan mercimekli bükmenin malzemeleri
6 adet el açması hazır yufka,
1,5 su bardağı yeşil mercimek,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1,5 çay bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı öğütülmüş haşhaş,
1 tatlı kaşığı kimyon,
Yeteri kadar tuz,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı pul biber.
Yufkadan mercimekli bükme nasıl yapılır?
Bükmenin yapımı çok pratiktir İlk önce yeşil mercimekleri ayıklayarak az suyun içerisinde tencerede haşlayın. Suyunu çekmesi vitaminin gitmemesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle haşlama aşamasında mercimeğin suyunu çekmesine özen gösterin. Haşlanan mercimekleri süzeğe alın kara suyu gidince bir kaba boşaltın ve içerisine tuz ve baharatları katarak karıştırın.
Soğuması için bekleyin. Diğer tarafta tereyağını eritin ve içerisine haşhaş ile sıvı yağın tamamını boşaltarak karıştırın.
Hazır yufkayı sert bir zemine yayın. Üzerine haşhaşlı yağdan elinizi kullanarak iyice yayın. Yufkayı uçları birbirine değecek şekilde katlayın. Daha sonra tekrar üzerine harçtan sürün. Elde ettiğiniz yufkayı bu defada diğer iki uçtan katlayın. Ortaya kare bir şekil çıkması gerekir. Elde edilen yufkayı 4 eşit kareye bölün. İçerisine mercimekli harçtan koyarak uç uca kalın şekilde sarın. Tüm malzemeler bitinceye kadar işleme devam edin. Elde edilen bükmeleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerine haşhaşlı harçtan sürerek 170 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Yufkadan mercimekli bükme piştiğinde sıcak olarak servis yapmaya özen gösterin. Hazır yufka çok çabuk yumuşar ve bükme çıtır çıtır iken daha lezzetli olur. Bu yüzden piştikten sonra bükmelerin üzerini kesinlikle örtmemeye özen gösterin.
Afiyet olsun.
21.01.2024 15:47:41
Yufkadan Mercimekli Bükme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Yeşil mercimekleri haşlama işlemi sırasında suyunu çekdiğini nasıl anlayabilirim? Tencerenin içerisine dahil ettiğim bütün suyu çektikten sonra mı altını kısmam gerekiyor. Ayrıca yeşil mercimeği haşlarken siyah renkteki suyunu kullanabilir miyim yoksa dökmem mi gerekiyor? Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Bahtıgül . 29.10.2018 14:43:31
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024