Yeşil Mercimek Yemeği
Yeşil Mercimek yemeği, Yeşil mercimek denilince ilk akla gelen mercimeğin vitamin değeridir. Yeşil mercimek ile hazırlanan yemekler hem lezzet hem de vitamin açısında oldukça zengindir. Yeşil mercimekte bulunan protein gelişim dönemindeki çocuklarımız için faydalı bir besindir. Çocuklarımızın zekâ gelişimlerine, kansızlık ve demir eksikliği gibi rahatsızlıklarına iyi gelecektir.
Yeşil mercimekten başlı başına bir yemek hazırlayabileceğiniz gibi birçok çorba veya yemek çeşitlerine de az miktarda ekleyebiliriz. Örneğin tutmaç çorbası veya mantı çorbalarında kullanabiliriz ya da yeşil mercimek yemeği hazırlayıp bulgur pilavı ve ayran eşliğinde servis yapabiliriz.
Bir porsiyon yeşil mercimek yemeği bir porsiyon et kavurma ile eşdeğer proteine sahiptir. Bu nedenle yeşil mercimek tüketen kişiler kolay kolay kansızlık, halsizlik, göz rahatsızlıkları veya unutkanlık gibi benzeri hastalıkları sık yaşamazlar. Yeşil mercimek kişinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve kemiklerini güçlendirir. İnsan sağlığına oldukça faydalı olduğu birçok Uzman tarafından onaylanan yeşil mercimek ülkemizde en çok İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Yeşil mercimek yemeğini eski zamanlarda ananelerimiz, babaannelerimiz kemikli etlerle pişirip çömlekler içerisinde toprak tandırlarda pişirirlermiş. Fakat bizler günümüz o imkânlara sahip olmadığımız için evlerimizde kendi imkânlarımızla da lezzetli yeşil mercimek yemeğini yapabiliriz. Günümüzde belki tandır veya çömlekte pişirme imkânımız yok fakat dilersek kemikli et kullanabiliriz.
Yeşil mercimeğin faydalarından ve yemeğinin lezzetinden bu kadar bahsetmişken tarifini vermemek olmaz öyle değil mi? Paylaştığım tarifi uygulayarak pişirdiğiniz yeşil mercimek yemeğini bakır sahanlarda servis etmeniz görsellik açısından da oldukça şık bir sunum olacaktır. Kolay gelsin.
Yeşil mercimek yemeği için gereken malzemeler- 2 su bardağı yeşil mercimek,
- 200 gram kemikli kuzu eti veya kuşbaşı et,
- 1 adet iri boy kuru soğan,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 yem ek kaşığı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- Yarım yemek kaşığı domates salçası,
- Az miktarda tuz,
- 1 tatlı kaşığı pul biber,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- Dilerseniz bir adet havuç ve bir adet patates kullanabilirsiniz. Ben et kullanmadığım zaman koymayı tercih ediyorum.
Yeşil Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır?
Öncelikle yeşil mercimek yemeği için mercimeği en az iki saat önce suya koyuyoruz. Daha sonra 200 gram kemikli et veya kuşbaşı eti tencereye koyup kısık ateşte sulanıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Daha sonra tereyağı ve sıvı yağ ilave edip kuru soğanı küp-küp doğruyoruz. Soğanlar ve et iyice kavruluncaya kadar karıştırıyoruz. Ardından biber ve domates salçasını ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak kimyon, pul biber ve tuz eklediğimiz yemeğe suda beklettiğimiz yeşil mercimeği ekliyoruz. Dilerseniz havuç ve patatesi de küp-küp doğrayıp ilave edebilirsiniz. Hazırladığımız yemeğe yeterince sıcak su koyup kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika arası pişiriyoruz. Hazırladığımız yeşil mercimek yemeğini daha önce de belirttiğim gibi bakır bir sahanda yanında bulgur pilavı ve cacık eşliğinde servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 07:52:13
Yeşil Mercimek Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yeşil Mercimek Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|