Mercimekli Erişte Çorbası, Yeşil mercimek hem tansiyon dengeler hem de kolesterol düşürücüdür. Yeşil mercimek tansiyon dengeleyici özelliği içermiş olduğu esculin ve choline maddesinden kaynaklanır. Esculin tansiyon yükselten etkisi hypertensive göstermekte iken, choline de tansiyon düşürücü etkisi hypertensive göstermektedir. Sonuç olarak ikisi de birbirine tamamen zıt özellik taşımakta olan bu iki etkin maddenin aynı anda olması yeşil mercimeği tansiyon dengeleyici nitelik kazandırır.
Yeşil mercimek aynı zamanda mükemmel bir protein kaynağıdır etin yerini en iyi dolduran bakliyat türlerinden birisidir. Yağsız yeşil mercimek çorbası kürü en az iki tane enginar kadar kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir. Haftada 2-3 kez yiyeceğiniz yeşil mercimek çorbası oldukça fayda sağlar. Yeşil mercimek ülkemizde özellikle de Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinde üretimi yapılmakta olan küçük ve sultani gibi türleri olan bir bakliyat çeşididir. Yeşil mercimek yüzde yirmi altı gibi büyük bir oranda protein içerir. Yeşil mercimek yüksek lif içerdiğinden dolayı bir tabak yemek dahi birkaç saatlik bir doyuruculuk sağlar. Mideyi asla yormaz. Yeşil mercimek folik asit bakımından oldukça zengindir. Buda kansızlığa iyi gelmesine katkı sağlar. Biz bugün sizlerle enfes mercimekli erişte çorbası yapacağız hadi başlayalım.
Mercimekli Erişte Çorbası İçin Gerekli Olan malzemeleri
Bir çay bardağı erişte
Bir tane kuru soğan
Sekiz su bardağı sıcak su
İki yemek kaşığı sıvıyağ
Bir çay kaşığı tuz
İki çorba kaşığı domates salçası
Bir çay kaşığı pul biber
Bir su bardağı yeşil mercimek
Bir çay kaşığı kekik
Bir çay kaşığı kuru nane
Bir çay kaşığı karabiber
Mercimekli Erişte Çorbası Nasıl Yapılır?
Bu enfes çorba için ilk önce yeşil mercimekleri 15 dakika haşlayın.
Haşlanmış yeşil mercimekleri suyunu süzün. Daha sonra kuru soğanı soyun ve ince doğrayın. Başka bir tencerede sıvıyağ ile soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanların içine salçayı ilave edin ve iyice karıştırın. Haşlanmış yeşil mercimek ve sıcak suyu koyarak pişirin. Enfes çorbanın pişmesine yakın erişteleri, karabiberi, tuzu ve kekiği de ilave ederek pişmeye bırakın. Enfes çorba piştikten sonra tava içine sıvı yağı, pul biberi ve kuru naneyi ilave ederek kavurun. Yapmış olduğunuz bu enfes sosu mercimekli erişte çorbasının üstüne katarak iyice karıştırın. Sos çorbaların olmazsa olmazıdır. Enfes mercimekli erişte çorbası hazırlanışı sıcak, sıcakservis yapın.
Afiyet Olsun.
20.01.2024 06:57:47
Mercimekli Eriste Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Daha önce bu çorbayı çok yaptım ama biz mercimek koymadan yapıyorduk. Tarifinizi gördüm ve neden olmasın dedim. Ben de deneyeceğim. Mercimek miktarını 6 kişilik olacak şekilde nasıl hesaplamalıyız? Çok ya da az olursa lezzet alamayız. Ferdiyye . 07.09.2018 20:19:54
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024