Mercimek

Mercimek, Baklagiller familyasına ait birkaç türden biri olan mercimek, mutfakların önemli ve vazgeçilmez bir yemek malzemesidir. Mercimeğin ekiminden hasat zamanına kadar zorlu bir üretim süreci vardır. Ülkemizin coğrafik ve iklimse çeşitliliği değişik mercimek türlerinin ülkemizde yetişmesine olanak sağlamaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde de üretimi yapılan mercimek özellikle yüksek besin değerinden dolayı birçok mutfağın aranan yemek malzemesidir.
Mercimeğin bir başka özelliği ekonomik değeridir. Özellikle kalkınmakta olan ülkeler, büyümü çağındaki çocukların gelişimi açısından mercimeği beslenme politikasına dahil etmektedirler. İçeriğinde bulunan besin değerlerinin hayvansal proteinler ve diğer besinlere olan yakınlığı hayvansal ürün tüketimi sorun olan kişiler tarafından mercimek tüketimi tercih nedeni olmaktadır. Hayvansal ürünlerin belirli yaş ve belli kişilerde kolesterole bağlı sağlık sorunları ortaya çıkartması, hayvansal ürünlerin alım gücü düşük kişiler tarafından tüketilememesi mercimeğe olan ilginin armasına neden olmuştur.

Mercimek üretiminde lider ülkeler


Ülkemiz mercimek üretiminde Dünya'da söz sahibidir. Fakat Avrupa Birliği ülkelerine 2011 yılında satılan mercimekler de yabani ot öldürücü ilaca rastlanması mercimek ihracının yavaşlamasına neden olduğundan, global sermaye potansiyelinde düşüş yaşanmıştır. Daha çok mercimek satarak glabol sermayeyi Kanada çekmektedir. Kanada önceleri ülkemizden mercimek tohumu satın alırken şimdilerde tarımsal teknolojisini geliştirerek mercimek üretimde lider konuma ulaşmıştır.
Ülkemiz yeşil mercimekte verim düşüklüğünün ve mercimek hastalıklarının önüne geçmekte zorlandı. Halen ülkemizden hormonsuz mercimek tohumu satın alan Kanada; yemeklik yeşil mercimeği ülkemize satmaktadır.

Mercimek nasıl üretilir?


Yılda bir defa iklimsel farklılıklara göre 15-55 cm arasında değişen uzunluğu olan tek dal gövde yapısında bir hububat ürünüdür. Gap bölgesinin uygulama alanı olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarımsal üretimin yüzde 25'inin mercimek olması öngörülmüştür.
  • Mercimek sıcak, ılıman ve yüksek rakımlı tropik iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde rahatlıkla yetişir.
  • Yemeklik baklagiller içerisinde sıcak ve soğuğa karşı en dayanıklı olan bitkidir.
  • Üretim için uygun sıcaklık 8-15 derecedir.
  • Mercimeğin ekiminden hasat zamanına kadar geçen süre yaklaşık 6-7 aydır.
  • Çorak topraklar hariç neredeyse bütün toprak çeşitlerinde yetişebilmektedir. Fakat kireçli topraklarda yetişebilmesi için kireç yoğunluğunun az olması gerekiyor.
  • Kumlu, tınlı, az kireçli toprak ve sıcak hava mercimeğin yetişmesi için en uygun zemindir. Mercimeğin büyüdüğü toprağın Ph asit miktarının 5,5-6,5 dolayında olması önerilir.
  • Asitliğinin 9 üzerinde olması yetişmeyi geciktirir.

Mercimek ekim zamanı


Yakın zamana kadar nadasa bırakılan tarlalarda ekim yapılırken, mercimeğe olan talebin artması ve mercimeğin diğer tahıl ürünleri gibi para etmesiyle kur tarım yapılan bölgeler de tarlalar nadasa bırakılmayarak, tahıl hasadından sonra mercimek ekilmektedir. Böylece tahıl ve mercimekten ayrı ayrı gelir elde edilmektedir. Mercimek iki şekilde ekilebilir birincisinde baharın toprak 15-20 cm derinlikte sürülerek sonbahar beklenir, yağmurlar yağıp toprak tavına geldiğinde tarla tekrar kultivatora bağlı tapan ile ekime hazır hale getirilerek tesviye edilir. İkinci yöntemde ise tahıl hasadından hemen sonra toprak sürülür, sonbahar yağmurları ile ıslanan toprak tavını alınca kültivator +tapan ile toprak tesviye edilir. Her iki yöntemde de mibzer kullanarak ekim yapılır. Dekarına 9 kilogram mercimek tohumu ekilir.

Mercimeğin gübrelenmesi

Fosforlu gübreler tercih edilir. Fakat tohum gübre ile karıştırılarak ekilmemelidir. Ekim sırasında gübre tohumun altına veya yanına denk getirilmelidir. Mercimek kuru tarıma uygun hububat olduğundan sulama yapılmamalıdır. Fakat yağmurlar hiç yağmıyorsa bir dönemde iki defa su verilebilir. Yabani otla mücadele için ilaçlama yapılmalıdır.
21.01.2024 15:11:34
Mercimek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mercimek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mercimek"
Merhaba neredeyse son 15 yıldır artık eskisi kadar güzel kokan mercimek çorbası yapamıyorum çok denedim ancak mercimek kokusu diye birşey kalmamış nerede bizim mis gibi kokan mercimeğimiz artık bu çorbayı içmekten de yapmaktan da vaz geçeceğim şöyle kokulu mercimek kaynarken mutfak kokacak inanın unuttum kokusunu saman gibi
Füsun . 27.04.2017

Hamilelikte Mercimek Çorbası

Hamilelikte Mercimek Çorbası, Hamilelik süreci, her anne adayı için diğer zamanlardan çok daha sağlıklı beslenmesini gerektiren bir süreçtir. Çünkü hamile ol...
Devamını Oku

Süzme Yeşil Mercimek Çorbası

Süzme yeşil mercimek çorbası, Süzme mercimek çorbası çok sevilen bir çorba çeşididir. Sofraların vazgeçilmezi olan bu çorba çok da faydalıdır. Mercimek sağlı...
Devamını Oku

Mercimek Çorbası Sosu

Mercimek çorbası sosu, aslında çok basit bir sos gibi gözüküyor olsa da çorbadaki asıl lezzet ve güzel bir koku sosa bağlıdır. Mercimek sağlık açısından bir ...
Devamını Oku

Mercimek Çeşitleri

Mercimek çeşitleri, mercimek, baklagiller ailesine mensup, bir yıllık ufak bir bitkidir. Bitkinin tohumları yiyecek olarak tüketilir. Ortalama olarak 58...
Devamını Oku

Sade Mercimek Çorbası

Sade mercimek çorbası, mercimek çorbasının en temel halidir sade mercimek çorbası. Sadece mercimek, tuz, yağ, nane ve su ile yapılır. İsteğe göre baharat ekl...
Devamını Oku

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Mercimek Çorbası Kaç Kalori, Mercimek çorbası; suyu fazla olan bir yemek çeşididir, Türkçe sözlükte farsça şorba olduğu belirtilirken etle veya sebzeyle hazı...
Devamını Oku

Yoğurtlu Yeşil Mercimek Çorbası

Yoğurtlu yeşil mercimek çorbası, ülkemizin çoğu yöresinde yapılan lezzetli çorbalarımızdan biridir. Yeşil mercimekle yapılan çeşitli çorba tarifleri vardır. ...
Devamını Oku

Galeta Unlu Mercimekli Börek

Galeta unlu mercimekli börek, Hafif çıtır çıtır bir börek tarifi olan galeta unlu mercimekli börek yapımı kolay bir börektir. İç harcında kullandığınız merci...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Kaç Kalori?

Kırmızı Mercimek Kaç Kalori, Kırmızı mercimek oldukça besleyici besin değeri olan bir besin maddesidir. Protein, mineral yönünden de son derece sağlıklı lifl...
Devamını Oku

Bulgurlu Mercimek Çorbası

Bulgurlu mercimek çorbası: Gelişme çağında olan bebeklerin tüketmesi gereken çorbalardan biridir. İki faydalı baklagillerin birleşmesi ile yapılan lezzetli b...
Devamını Oku

Taneli Mercimek Çorbası

Taneli mercimek çorbası, Çorba değince ilk akla gelen çorba çeşidi mercimek çorbasıdır. Kimimiz vitamin değerinden dolayı kimimizde lezzetinden dolayı mercim...
Devamını Oku

Siyah Mercimek Çorbası

Siyah Mercimek Çorbası, Malatya yöresine ait bir çorbadır. Siyah mercimek şekil olarak yeşil mercimekten daha küçük ve top şeklindedir. Tadı yeşil mercimekte...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Yemeği

Kırmızı Mercimek Yemeği: Kırmızı mercimek ile yapılan harika bir lezzettir. Kırmızı mercimeğin birçok değişik yemeği yapılmaktadır. Vitamin ve mineral bakımı...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Salatası

Kırmızı Mercimek Salatası, genellikle mercimek köftesi yapımına benzetilir. Üzerine dökülen yoğurt sosu ile tat ve görüntü olarak mercimek köftesinden ayrılı...
Devamını Oku

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Terbiyeli mercimek çorbası, Mercimek, baklagillerden beyaz çiçekli bir tarım bitkisidir, besin değeri yüksek ufak taneli sarı, kırmızı ve yeşil olarak çeşitl...
Devamını Oku

Mercimek Bitkisi

Mercimek bitkisi, baklagiller familyasındandır. Mutfağımızda geniş bir yer tutan, çorbalardan, pilavlara, köftelere, salatalara kadar her yiyeceğin içinde ku...
Devamını Oku

Soğansız Mercimek Çorbası

Soğansız mercimek çorbası, Yapacağımız soğansız mercimek çorbası her akşam tüketilecek çorbalar arasında yer alır. Bu yemek çocukların gelişmesi açısından da...
Devamını Oku

Bulgurlu Yeşil Mercimek Salatası

Bulgurlu yeşil mercimek salatası, Bulgurlu yeşil mercimek salatası tat bakımından çok lezzetli bir salata çeşididir. Görsel olarak da çok güzel durduğu için ...
Devamını Oku

Tavuklu Mercimek Çorbası

Tavuklu Mercimek Çorbası, Kırmızı ya da siyah mercimeğin, su, un, tavuk veya tavuk suyu, soğan gibi malzemelerle hazırlanıp pişirilmesiyle oluşan bir çorbadı...
Devamını Oku

Sarı Mercimek Çorbası

Sarı mercimek çorbası, Sarı mercimek baklagiller gurubunda olan besleyici bir besin kaynağıdır. Mercimek denince akla gelen çorba ve yemek çeşitleridir. Nişa...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamilelikte Mercimek Çorbası
Süzme Yeşil Mercimek Çorbası
Mercimek Çorbası Sosu
Mercimek Çeşitleri
Sade Mercimek Çorbası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024