Mercimek Tohumu

Mercimek Tohumu, kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yeşil mercimek ise Orta Anadolu, Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilmektedir. Mercimek baklagiller familyasına ait türlerden biridir. Aile tüketimi için veya ticari amaçla ekilen mercimek tohumu, olabildiğince erken hazırlanmış toprağa ekilirse ve iyi bakım yapılırsa verimli, kaliteli ürün elde etmek mümkündür.

Dikim-Gübreleme-Hasat


Mercimekte tohumu için toprak hazırlığı, sonbaharda toprağın 15-20 santim derinliğinde ilk sürümün yapılmasıyla başlar. Çeşitlerine göre kışlık ya da yazlık olarak ekim yapılabilir. Ekim zamanında gecikme verim kaybına yol açmaktadır. Kışlık ekimde, sonbaharda ekimden önce tırmık ile ikinci sürüm yapılarak tohum yatağı hazırlanır. Kışlık ekimlerde hububat sapları ekimde sorun yarattığı için, hububat hasadında kök ve yaprakların yüksekliği fazla bırakılmamalıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık mercimek ekimi Kasım ayında, Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde ise Ekim ayında yapılmaktadır. Yazlık ekimlerde ise sonbahar sürümünden sonra tarlaya ilkbahara kadar hiçbir işlem yapılmadan beklenir.

Ekimden önce tırmık ile ikinci sürüm yapılarak toprak ekime hazır hale getirilir. Mercimeğin köklerinde bulunan bakterilerin oluşturduğu yumrucuklar ile havanın serbest azotunu toprağa bağlar. Bu sebeple toprağın azota çok fazla ihtiyacı yoktur. Gübre toprağa tohumlar ekilirken verilmelidir. Tohumlar toprağın üzerine serpilerek tırmık yardımıyla toprağa karıştırılmalıdır.
Yazlık mercimek ekimleri ilkbaharda Şubat sonu Mart başında yapılmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı iri taneli mercimek için kışlık ekimde ortalama olarak 14-15 kilogram, yazlık ekimde ise 10-12 kilogram arası değişir. Küçük taneli mercimekte için bu miktar kışlık ekimde ortalama olarak 8-10 kilogram, yazlık ekimde ise 7-8 kilogram civarındadır. Orta Anadolu Bölgelerinde mercimek taneleri limon sarısı rengine ulaştığında ve taneler iki parmak arasında ezilmiyorsa hasat zamanı gelmiş demektir.

Hasat elle yolunarak veya tırpan kullanılarak yapılır. Hasadı tamamlanan mercimekler 5-6 gün yığınlar halinde kuruması için tarlada bekletilir. Daha sonra harman makinesine alınarak harmanlanır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise mercimekler tırpan, biçme makinesi ile veya biçerdöver ile hasat edilir. Biçerdöverle yapılacak hasatta mercimeklerin tamamen kuruması beklenmelidir. Hasat için en uygun zaman gün doğumu saatleridir. Kışlık mercimek ekimini sınırlandıran en önemli faktörlerden bir tanesi de yabancı otlardır. Yabancı otların tarlalardan iyi bir şekilde toplanması ile kışlık mercimeğin verimi yazlık mercimeğe göre iki katı kadar artmaktadır. Yazlık mercimek ekiminde ise otların bir kez alınması yeterli olacaktır. Kışlık mercimek ekiminin yapıldığı tarlalar geniş olduğu için makine kullanılmalıdır. Yazlık ekimde ise elle ot temizliği yapılabilir. Harman sonunda elde edilen mercimek taneleri selektörleme işlemi ile içindeki taş, toprak gibi yabancı maddeler temizlenir. İlaçlanan depolara konularak muhafaza edilir.
23.01.2024 03:50:01
Mercimek Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mercimek Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mercimek Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamilelikte Mercimek Çorbası

Hamilelikte Mercimek Çorbası, Hamilelik süreci, her anne adayı için diğer zamanlardan çok daha sağlıklı beslenmesini gerektiren bir süreçtir. Çünkü hamile ol...
Devamını Oku

Süzme Yeşil Mercimek Çorbası

Süzme yeşil mercimek çorbası, Süzme mercimek çorbası çok sevilen bir çorba çeşididir. Sofraların vazgeçilmezi olan bu çorba çok da faydalıdır. Mercimek sağlı...
Devamını Oku

Mercimek Çorbası Sosu

Mercimek çorbası sosu, aslında çok basit bir sos gibi gözüküyor olsa da çorbadaki asıl lezzet ve güzel bir koku sosa bağlıdır. Mercimek sağlık açısından bir ...
Devamını Oku

Mercimek Çeşitleri

Mercimek çeşitleri, mercimek, baklagiller ailesine mensup, bir yıllık ufak bir bitkidir. Bitkinin tohumları yiyecek olarak tüketilir. Ortalama olarak 58...
Devamını Oku

Sade Mercimek Çorbası

Sade mercimek çorbası, mercimek çorbasının en temel halidir sade mercimek çorbası. Sadece mercimek, tuz, yağ, nane ve su ile yapılır. İsteğe göre baharat ekl...
Devamını Oku

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Mercimek Çorbası Kaç Kalori, Mercimek çorbası; suyu fazla olan bir yemek çeşididir, Türkçe sözlükte farsça şorba olduğu belirtilirken etle veya sebzeyle hazı...
Devamını Oku

Yoğurtlu Yeşil Mercimek Çorbası

Yoğurtlu yeşil mercimek çorbası, ülkemizin çoğu yöresinde yapılan lezzetli çorbalarımızdan biridir. Yeşil mercimekle yapılan çeşitli çorba tarifleri vardır. ...
Devamını Oku

Galeta Unlu Mercimekli Börek

Galeta unlu mercimekli börek, Hafif çıtır çıtır bir börek tarifi olan galeta unlu mercimekli börek yapımı kolay bir börektir. İç harcında kullandığınız merci...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Kaç Kalori?

Kırmızı Mercimek Kaç Kalori, Kırmızı mercimek oldukça besleyici besin değeri olan bir besin maddesidir. Protein, mineral yönünden de son derece sağlıklı lifl...
Devamını Oku

Bulgurlu Mercimek Çorbası

Bulgurlu mercimek çorbası: Gelişme çağında olan bebeklerin tüketmesi gereken çorbalardan biridir. İki faydalı baklagillerin birleşmesi ile yapılan lezzetli b...
Devamını Oku

Taneli Mercimek Çorbası

Taneli mercimek çorbası, Çorba değince ilk akla gelen çorba çeşidi mercimek çorbasıdır. Kimimiz vitamin değerinden dolayı kimimizde lezzetinden dolayı mercim...
Devamını Oku

Siyah Mercimek Çorbası

Siyah Mercimek Çorbası, Malatya yöresine ait bir çorbadır. Siyah mercimek şekil olarak yeşil mercimekten daha küçük ve top şeklindedir. Tadı yeşil mercimekte...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Yemeği

Kırmızı Mercimek Yemeği: Kırmızı mercimek ile yapılan harika bir lezzettir. Kırmızı mercimeğin birçok değişik yemeği yapılmaktadır. Vitamin ve mineral bakımı...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Salatası

Kırmızı Mercimek Salatası, genellikle mercimek köftesi yapımına benzetilir. Üzerine dökülen yoğurt sosu ile tat ve görüntü olarak mercimek köftesinden ayrılı...
Devamını Oku

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Terbiyeli mercimek çorbası, Mercimek, baklagillerden beyaz çiçekli bir tarım bitkisidir, besin değeri yüksek ufak taneli sarı, kırmızı ve yeşil olarak çeşitl...
Devamını Oku

Mercimek Bitkisi

Mercimek bitkisi, baklagiller familyasındandır. Mutfağımızda geniş bir yer tutan, çorbalardan, pilavlara, köftelere, salatalara kadar her yiyeceğin içinde ku...
Devamını Oku

Soğansız Mercimek Çorbası

Soğansız mercimek çorbası, Yapacağımız soğansız mercimek çorbası her akşam tüketilecek çorbalar arasında yer alır. Bu yemek çocukların gelişmesi açısından da...
Devamını Oku

Bulgurlu Yeşil Mercimek Salatası

Bulgurlu yeşil mercimek salatası, Bulgurlu yeşil mercimek salatası tat bakımından çok lezzetli bir salata çeşididir. Görsel olarak da çok güzel durduğu için ...
Devamını Oku

Tavuklu Mercimek Çorbası

Tavuklu Mercimek Çorbası, Kırmızı ya da siyah mercimeğin, su, un, tavuk veya tavuk suyu, soğan gibi malzemelerle hazırlanıp pişirilmesiyle oluşan bir çorbadı...
Devamını Oku

Sarı Mercimek Çorbası

Sarı mercimek çorbası, Sarı mercimek baklagiller gurubunda olan besleyici bir besin kaynağıdır. Mercimek denince akla gelen çorba ve yemek çeşitleridir. Nişa...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamilelikte Mercimek Çorbası
Süzme Yeşil Mercimek Çorbası
Mercimek Çorbası Sosu
Mercimek Çeşitleri
Sade Mercimek Çorbası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024