Kırmızı Mercimek

Kırmızı mercimek, baklagiller ailesine ait olan kırmızı mercimek mutfaklarda sıkça farklı yiyecekler hazırlamak için kullanılmaktadır. Yumuşak, ince gövdesi olan 70 santime kadar uzanan tek yıllık bir bitki olan mercimeğin taneleri ufak ve yassı şeklindedir. Kırmızı mercimek içerisinde bol miktarda B vitamini, demir, manganez, çinko, sodyum, fosfor gibi vücut için gerekli vitamin ve mineraller barındırmaktadır.
Mutfaklarda daha çok çorba yapımında kullanılan kırmızı mercimek ayrıca köfte, salata gibi yemekler içinde kullanılmaktadır. Kırmızı mercimek kalori bakımından yüksek değerlere sahiptir. Ancak tok tutma özelliği olduğu için diyetlerde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Mercimek birçok çeşide sahip bir baklagildir. Kırmızı, yeşil, siyah ve sarı mercimek türü arasında en fazla kullanılan kırmızı mercimektir. Mercimek yılın her mevsiminde tüketilebilen bir gıdadır.

Kırmızı mercimek faydaları nelerdir?

  • Besleyici değeri son derece yüksek olan kırmızı mercimek, vücut ve beyin gelişimi için fayda sağlar.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Bu etkisi sayesinde bağışıklık sistemine bağlı gelişebilecek hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Kırmızı mercimek anne sütünü arttırıcı etkiye sahiptir.
  • Bağırsak hareketlerini arttırmak için tüketilebilir.
  • Ağır işlerde çalışan ve sporla uğraşan kişiler mercimek tüketerek enerjilerini arttırabilirler.
  • İçeriğinde yer alan lifler sayesinde kan şekerini düşürücü etki sağlar.
    Bu sebeple diyabet hastaları gönül rahatlığıyla mercimek tüketebilir.
  • Potasyum içeriği sayesinde hipertansiyonu düşürücü etki yaratır.
  • Kabızlığa karşı iyi gelir.
  • Kolesterol seviyesini dengeler ve kan akışını arttırır.
  • Kalp krizi riskini azaltır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalıdır.
  • Vücudu kanser hastalığına karşı korur.
  • Besleyici özelliği yüksek olduğu için çocukların beyin ve vücut gelişimi için faydalıdır.
  • Folik asit içeriği ile kansızlığa karşı iyi gelir.
  • Sinir sisteminin kuvvetlenmesi için tüketilebilir.
  • Kaynatılarak suyu tüketildiğinde kas ağrılarından kurtulmak mümkün olur.
  • Gebelik döneminde anne ve bebek için faydalıdır.
  • Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmayı kolaylaştırır.
  • Protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Kırmızı mercimeğin pişirme tekniği, faydalarından yararlanabilmek için oldukça önemlidir. Aksi halde faydalarından tam olarak yararlanılamaz. Kırmızı mercimek pişirmeden önce bol su ile birkaç el yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra 20-30 dakikalık süre içinde pişirilebilir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kırmızı mercimeği de fazla tüketmek bazı sıkıntılara yol açabilir. Gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara maruz kalmamak için yeterli oranlarda tüketilmesi gerekir.
20.01.2024 07:19:29
Kırmızı Mercimek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kırmızı Mercimek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kırmızı Mercimek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamilelikte Mercimek Çorbası

Hamilelikte Mercimek Çorbası, Hamilelik süreci, her anne adayı için diğer zamanlardan çok daha sağlıklı beslenmesini gerektiren bir süreçtir. Çünkü hamile ol...
Devamını Oku

Süzme Yeşil Mercimek Çorbası

Süzme yeşil mercimek çorbası, Süzme mercimek çorbası çok sevilen bir çorba çeşididir. Sofraların vazgeçilmezi olan bu çorba çok da faydalıdır. Mercimek sağlı...
Devamını Oku

Mercimek Çorbası Sosu

Mercimek çorbası sosu, aslında çok basit bir sos gibi gözüküyor olsa da çorbadaki asıl lezzet ve güzel bir koku sosa bağlıdır. Mercimek sağlık açısından bir ...
Devamını Oku

Mercimek Çeşitleri

Mercimek çeşitleri, mercimek, baklagiller ailesine mensup, bir yıllık ufak bir bitkidir. Bitkinin tohumları yiyecek olarak tüketilir. Ortalama olarak 58...
Devamını Oku

Sade Mercimek Çorbası

Sade mercimek çorbası, mercimek çorbasının en temel halidir sade mercimek çorbası. Sadece mercimek, tuz, yağ, nane ve su ile yapılır. İsteğe göre baharat ekl...
Devamını Oku

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Mercimek Çorbası Kaç Kalori, Mercimek çorbası; suyu fazla olan bir yemek çeşididir, Türkçe sözlükte farsça şorba olduğu belirtilirken etle veya sebzeyle hazı...
Devamını Oku

Yoğurtlu Yeşil Mercimek Çorbası

Yoğurtlu yeşil mercimek çorbası, ülkemizin çoğu yöresinde yapılan lezzetli çorbalarımızdan biridir. Yeşil mercimekle yapılan çeşitli çorba tarifleri vardır. ...
Devamını Oku

Galeta Unlu Mercimekli Börek

Galeta unlu mercimekli börek, Hafif çıtır çıtır bir börek tarifi olan galeta unlu mercimekli börek yapımı kolay bir börektir. İç harcında kullandığınız merci...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Kaç Kalori?

Kırmızı Mercimek Kaç Kalori, Kırmızı mercimek oldukça besleyici besin değeri olan bir besin maddesidir. Protein, mineral yönünden de son derece sağlıklı lifl...
Devamını Oku

Bulgurlu Mercimek Çorbası

Bulgurlu mercimek çorbası: Gelişme çağında olan bebeklerin tüketmesi gereken çorbalardan biridir. İki faydalı baklagillerin birleşmesi ile yapılan lezzetli b...
Devamını Oku

Taneli Mercimek Çorbası

Taneli mercimek çorbası, Çorba değince ilk akla gelen çorba çeşidi mercimek çorbasıdır. Kimimiz vitamin değerinden dolayı kimimizde lezzetinden dolayı mercim...
Devamını Oku

Siyah Mercimek Çorbası

Siyah Mercimek Çorbası, Malatya yöresine ait bir çorbadır. Siyah mercimek şekil olarak yeşil mercimekten daha küçük ve top şeklindedir. Tadı yeşil mercimekte...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Yemeği

Kırmızı Mercimek Yemeği: Kırmızı mercimek ile yapılan harika bir lezzettir. Kırmızı mercimeğin birçok değişik yemeği yapılmaktadır. Vitamin ve mineral bakımı...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Salatası

Kırmızı Mercimek Salatası, genellikle mercimek köftesi yapımına benzetilir. Üzerine dökülen yoğurt sosu ile tat ve görüntü olarak mercimek köftesinden ayrılı...
Devamını Oku

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Terbiyeli mercimek çorbası, Mercimek, baklagillerden beyaz çiçekli bir tarım bitkisidir, besin değeri yüksek ufak taneli sarı, kırmızı ve yeşil olarak çeşitl...
Devamını Oku

Mercimek Bitkisi

Mercimek bitkisi, baklagiller familyasındandır. Mutfağımızda geniş bir yer tutan, çorbalardan, pilavlara, köftelere, salatalara kadar her yiyeceğin içinde ku...
Devamını Oku

Soğansız Mercimek Çorbası

Soğansız mercimek çorbası, Yapacağımız soğansız mercimek çorbası her akşam tüketilecek çorbalar arasında yer alır. Bu yemek çocukların gelişmesi açısından da...
Devamını Oku

Bulgurlu Yeşil Mercimek Salatası

Bulgurlu yeşil mercimek salatası, Bulgurlu yeşil mercimek salatası tat bakımından çok lezzetli bir salata çeşididir. Görsel olarak da çok güzel durduğu için ...
Devamını Oku

Tavuklu Mercimek Çorbası

Tavuklu Mercimek Çorbası, Kırmızı ya da siyah mercimeğin, su, un, tavuk veya tavuk suyu, soğan gibi malzemelerle hazırlanıp pişirilmesiyle oluşan bir çorbadı...
Devamını Oku

Sarı Mercimek Çorbası

Sarı mercimek çorbası, Sarı mercimek baklagiller gurubunda olan besleyici bir besin kaynağıdır. Mercimek denince akla gelen çorba ve yemek çeşitleridir. Nişa...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamilelikte Mercimek Çorbası
Süzme Yeşil Mercimek Çorbası
Mercimek Çorbası Sosu
Mercimek Çeşitleri
Sade Mercimek Çorbası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024