Kırmızı mercimek köftesi, çok sevilen yiyeceklerden biridir. Doğum günleri menülerinde, günlerde, beş çaylarında çok sıklıkla yapılır ve sevilerek tüketilir. Yanına marullar konularak servis edilir. Oldukça şık sofralar kurmamızı sağlayan yemek tariflerinden biridir. Kimi sıkmalar halinde yaparken kimi de yuvarlak top şeklinde yapar ve üzerine yoğurt sos döker.
Fakat sıkma şeklinde olan daha şık durur. Yapımı çok zor olmayan bir yemek tarifidir. Mercimek köftesi lezzetli bir yiyecek olması ile çok fazla kalorili olmayan sağlığa faydalı olan bir yemek tarifidir. Şimdi bu güzel yemeğin tarifine bakalım.
Kırmızı mercimek köftesi yapımı için gerekli malzemeler
1.5 su bardağı mercimek
4 çay bardağı orta bulgur
3 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
1 Demet maydanoz
1 Demet yeşil soğan
Kırmızı mercimek köftesi nasıl yapılır?
Kırmızı mercimek köftesi için mercimek iyice yıkanır ve süzülür. Bir tencereye alınır ve üzerine üç su bardağı kadar su konulur ve tencere ocağa alınıp altı açılır. Mercimekler pişince üzerine orta bulgur eklenir. Bulgurla beraber iki-üç dakika ocakta tutulur. Ardından tuzu atılır ve karıştırılıp altı kapatılır ve tencere kapağı kapatılır ve bu şekilde bekletilir. Yaklaşık bir saat kadar bu şekilde dinlenmesi gerekir ki bulgur iyice yumuşasın.
Bu süre içerisinde soğanlar soyulmalı ve küçük doğranıp bir tavaya alınmalıdır. Üzerine sıvı yağ eklenir ve ocağa alınıp altı açılır ve soğanlar iyice kavrulur. Soğanlar kızarınca üzerine domates salçası konulur ve kavrulmaya devam edilir. Bu sırada kimyon ve pul biber atılarak biraz daha kavrulur ve ocaktan alınıp bir kenara konulur. Ardından maydanoz ve yeşil soğanlar ince doğranıp bir tabağa alınır. Tencerede ıslatmış olduğumuz bulgur genişçe bir kaba alınır. Çok sıcaksa biraz karıştırılarak soğuması sağlanır. Elinizi yakmayacak bir sıcaklığa ulaşınca elle yoğrulmaya başlanır. Daha önceden kavurduğumuz salça ve soğan üzerine eklenir ve iyice yoğrulur. Elinizle sıkmalar yaptığınızda tam tutuyorsa dağılmıyorsa olmuş demektir. Üzerine yeşillikleri de ekleyerek bir-iki daha yoğrulur. Ardından sıkmalar yapılır ve servis tabağına dizilir. Yanına marul, turşu ve ayran ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 03:33:19
Kırmızı Mercimek Köftesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba, bayanların yüzde sekseni bulgur sevmekte ve bırgurdan bir çok çeşit çıkarmaktadır. Mercimekli köftede bunlardan biridir, kıvamını her yaptığınızda bir öncekinden farklı yaptığınız gerçeğini kimse değiştiremez. Mercimek köftesinin püf noktalarından birisi şudur ki çok salça yakışmaz fakat az yağı da sevmez, bu şekilde yapıldığında tam kıvamlı bir köfte yapmış olursunuz. Dengizer . 30.08.2018
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024