{ "title": "Yeşil Mercimek Çorbası", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/yesil-mercimek-corbasi(3).jpg", "date": "21.01.2024 13:39:19", "author": "Burhan Eren", "article": [ { "article": "Yeşil Mercimek Çorbası, Yeşil mercimek tüm hanımlar tarafından bilinmektedir, ama yine de gerektiği ilgiyi göremeyen çok sağlıklı bir besin türüdür. Bir baklagil olan yeşil mercimek bolca vitamin ve diyet lifi içeren bir besindir. Bunun yanında bünyesinde bol miktarda protein bulundurur, sindirimi ve kana geçişi yavaştır. Aslında diyetlerde sık sık kullanılması gereken bir besin olan yeşil mercimek yenildiği taktirde uzun süre tokluk hissi verir ve bu sebeple zayıflamaya katkı sağlar. Dolayısı ile diyetisyenler tarafından da tavsiye edilen bir yemek türüdür. İçerisinde %24 oranında protein barındırması sebebiyle, 1 kilo etle 1 kilo yeşil mercimek aynı besleyici değerlere sahiptir. Bunun yanında folik asit deposu da olan yeşil mercimeğin hamilelikte, kalp hastalıklarında, osteoporozda ve diyabette de kullanılması oldukça faydalı olacaktır. Yeşil mercimekten gerekli besinleri almak için tabi ki besinlerini öldürmeyecek şekilde pişirilmesi de gerekmektedir ve çorbalarda hem lezzetini hem de besleyiciliğini artırmak için yanına biber, kereviz, kuru soğan gibi ilaveler de yapılabilir. Faydalı olmasının yanında oldukça da lezzetli olan bu besini çocuklarımızla da tanıştırmalı ve onlara sevdirmeliyiz. Bu arada yeşil mercimek bazen gaz sorunu nedeniyle de tercih edilmeyebiliyor, bu sorunu da pişirirken içine biraz kimyon atarak veya pişirmeden önce ılık suda bekleterek çözebilirsiniz. O zaman şimdi lezzetli bir Yeşil Mercimek Çorbası nasıl yaparız, ona bakalım.

Gerekli malzemeleri
Yeşil Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Yeşil mercimekleri ayıklıyoruz ve suyun altında da iyice duruluyoruz. Süzdükten sonra tencereye koyuyoruz, tuzumuzu da ekliyoruz. Üzerine iki parmak su geçecek şekilde kaynar su ekleyip ocağı açıyoruz. Ara sıra karıştırarak mercimekleri haşlıyoruz. İstediğimiz kıvama gelince süzme işlemini yapıyoruz. Bu arada ideal kıvam genelde ne sert ne yumuşak kıvamdır, çünkü biraz sonra tekrardan biraz daha pişirilecektir. Yeşil mercimek süzülmüş bir şekilde beklerken, ocakta diğer malzemeleri hazırlıyoruz.

Öncelikle 2 kaşık sıvı yağımızı hafifçe kızdırıyoruz. İçine küp doğranmış soğanları katıyoruz. Bu sırada biber ve domatesler doğranıyor. Ocaktaki soğanlar biraz ölmeye başlayınca doğranmış biberleri ekliyoruz. Bunlarla birlikte salçamızı ekleyip hepsini beraber kavuruyoruz.

Bundan sonra ise doğranmış domatesleri ekliyoruz. İçine çeyrek bulyon atıyoruz. Sonra mercimeği de ekleyip üzerine hepsini kapatacak kadar kaynar su ekliyoruz tuzunu, pul biberini veya nanesini ekleyip karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte istediğimiz kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Biraz daha kaynadıktan sonra bir parça ağzınıza alarak tadından emin olabilirsiniz.

Ve Yeşil Mercimek Çorbanız artık tüm lezzetiyle servise hazır demektir.

Afiyet olsun.
" } ] }