{ "title": "Taneli Mercimek Çorbası", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/taneli-mercimek-corbasi.jpg", "date": "20.01.2024 18:12:33", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Taneli mercimek çorbası, Çorba değince ilk akla gelen çorba çeşidi mercimek çorbasıdır. Kimimiz vitamin değerinden dolayı kimimizde lezzetinden dolayı mercimek çorbasını tercih etmekteyiz. Soğuk kış aylarında yanında bir dilim limonla tüketilen mercimek çorbası soğuk algınlığının yol açtığı birçok derde deva olmaktadır. Bir çoğumuz mercimek çorbasını hazırlayıp ya süzgeçten geçiririz ya da blenderde çekeriz. Bu şekilde hazırladığımız çorbanın kıvamı pürüzsüz ve kremsi olur fakat bir çoğumuz da taneli mercimek çorbasını severiz hem zahmetsiz hem de daha pratiktir. Taneli mercimek çorbasını kullandığımız tüm malzemeleri rende ile çektiğimiz taktirde taneleri çok iri olmayacağı için piştikten sonra herhangi bir işlemde gerektirmez. Taneli yeşil mercimek çorbasının malzemeleri bildiğimiz süzme mercimek çorbasıyla aynıdır tek fark çorbayı pişirdikten sonra süzme işlemi yapmıyoruz. Oldukça pratik ve lezzetli olan taneli mercimek çorbasını hazırlayıp dilerseniz misafirlerinize dilerseniz de evde ailenize hazırlayıp ikram edebilirsiniz. Bundan birkaç yıl önce Hatay'da ev yemekleri yapan küçük bir lokantada mercimek çorbasını yuvarlak yapılmış küçük bir çavdar ekmeğinin içerisinde sunum yapmışlardı. Görsel açıdan bir değişiklik ve şaşırtıcı olsun isterseniz sizde çavdar ekmeğinin üst kısmı yuvarlak kesip içerisini çıkartarak kese halini getirip taneli mercimek çorbanızı içerisinde sunum yapabilirsiniz. Taneli mercimek çorbasını ilk defa yapacak olanlar paylaştığım tarifi uygulayabilirler. Sonuçtan memnun olacağınızı düşünüyorum.

Taneli mercimek çorbası için gereken malzemeler
Hazırlanışı. Genelde mercimek çorbasını düdüklüde yaparız taneleri iyice özlensin ve krema gibi bir kıvam alsın diye fakat taneli bir çorba elde etmek istediğimiz için düdüklü tencere yerine normal bir tencere kullanıyoruz. Tencerenin içerisine de tereyağı eritip üzerine nane ekliyoruz daha sonra salçayı ekleyip kavuruyoruz. Ardından pul biber atıp et suyunu ilave ediyor ve kaynamaya bırakıyoruz. Tenceredeki malzemeler kaynarken biz mercimeği yıkayıp suyunu süzüp tencereye ekliyoruz. Ardından kabuklarını soyduğumuz havuç, patates, kuru soğan ve sarımsakları rendeleyip tencereye ekliyoruz. Son olarak ortadan kesip rendelediğimiz domatesi ekleyip tuzunu atıyoruz. Kaşıkla kıvamına baktığımız çorbaya yeterince sıcak su ekliyoruz. Daha sonra yıkadığımız bir dal reyhanı çorbanın içerisine atıp tencereyi kapatıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişen çorbanın tadına bakıp tanelerin piştiğinden emin olunca indiriyoruz. Daha sonra içerisine bıraktığımız reyhanı çıkartıp atıyoruz. Reyhan sadece aroma vermesi için kullanıyoruz daha sonra çıkartabiliriz. Elde etmek istediğimiz çorba taneli olduğu için süzgeçten veya blenderden geçirmeden biraz ılıyınca dilerseniz anlattığım gibi ekmeğin içerisinde dilerseniz de şık bir kâsede limon eşliğinde servis yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }