{ "title": "Tahinli Mercimekli Börek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/Tahinli-Mercimekli-Borek-82.jpg", "date": "21.01.2024 14:22:11", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Tahinli mercimekli börek, yapımı oldukça kolaydır. Tahin susamdan elde edilir ve çok faydalı bir besin maddesidir. Fakat ne yazık ki tahini olması gerektiği kadar tüketemiyoruz. Son yıllarda kurabiye, kek gibi hamur işlerinde de tahin kullanılmaya başlanılmıştır. Eğer çok fazla tahin tüketemediğiniz için dert yanıyorsanız ilave olarak böreklerde de tahinden istifade edebilirsiniz. Fakat tahin kullanarak yapacağınız böreklerde mutlaka klasik yağ miktarını azaltmaya çalışın. Çünkü tahin zaten çok yağlı bir maddedir. Benim sizlerle paylaşmak istediğim böreğin yapımında hazır yufka kullanılmaktadır. Lezzetli bir börek yapmak isteseniz kullanacağınız hazır yufkayı makine açımı değil de el açımı olarak almayı tercih edin.

Tahinli mercimekli börek için gerekli malzemeler
Sosu için
Üzeri için
Tahinli mercimekli börek nasıl yapılır?

Tahinli mercimekli böreğin yapımı son derece pratiktir. Bunun için ilk yapmanız gereken şey yeşil mercimeği haşlamaktır. Yeşil mercimek çok faydalıdır. İçerisindeki faydalı maddelerin gitmemesi için suyunu çekerek haşlamaya dikkat edin. Bu yüzden suyunu az az ilave ederek haşlamanın gerekir. Haşlarken içerisine tuz da ilave edin. Mercimekler haşlandıktan sonra kuru soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağda soteleyin. Üzerine mercimek, baharatlar ve maydanozları da ilave ederek kavurun. Elde edilen iç malzemeyi soğuması için bir kenara kaldırın.

Diğer taraftan sos malzemesi olan su, yağ ve tahini karıştırın. Yufkanın bir tanesini tezgâha yayın. Yufkanın üzerine hazırladığınız yağlı sosu bir fırça yardımıyla sürün. Üzerine 2. Bir yufkayı yerleştirin ve aynı işlemi bu yufkaya da uygulayın. Yufkayı üçken olacak şekilde 10 eşit parçaya bölün. Arasına hazırlanan mercimekli içten kayarak ve kenarlarını içine kıvırarak sarın. Bu işlemi kalan 4 yufkaya da uygulayın. Tüm malzemeler bittiğinde börekleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı sürerek 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Tahinli mercimekli börek hazır. Yaptığınız böreği sıcakken servis etmeye özen gösterin. Böreğiniz fazla gelirse pişirmeden derin dondurucuda saklayıp misafirleriniz geleceği zaman taze olarak yapabilirsiniz. Bu arada arzu ederseniz üzerine susam ya da çörek otu da ekebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.

" } ] }