{ "title": "Su Mercimeği", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/su-mercimegi.jpg", "date": "18.01.2024 23:29:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Su mercimeği, su ve akvaryum bitkilerinden biridir. Bunların 4 türde 40 çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Japon balıklarının severek yediği bitkilerden biridir. Kökleri 1 cm'den daha kısa olan bitkinin gövdesi de 1-2 mm kadardır. Çiçekli bitkiler arasında en küçüğü budur. Suyun üstünde bulunan gövdesine ve yapraklarına frond denir. Çevre koşulları uygun olmazsa, yaklaşık olarak mısırın ürettiği nişastanın 10 katı kadar nişasta üreten su mercimekleri, turion denilen yapılara dönüşür. Bunlar ağırlaştığından suya batarlar. Ortam düzeldiği zamanda yeniden yüzeye çıkarlar. Burada yeni nesil su mercimekleri oluşmaya başlar. Su mercimeklerinin ürettiği nişastadan biyoyakıt üretmek için bazı çalışmalar yapılmaktadır.

Su mercimeği özellikleri nelerdir?

Su mercimeği dünya üzerinde en hızlı büyüme gösteren sucul ve kapalı tohumlu bitkiler arasındadır. Eğer uygun koşullar bulunursa, sadece 2 günde sahip oldukları kütlenin 2 katına ulaşabilirler. Diğer bitkilerle de kıyaslandığında, yine 2 katı büyüme hızları vardır. Cinslerine göre yeni su mercimekleri çift halinde gövdenin üstünde meydana gelerek, bitkiden ayrılabilir. Bazılarının suya yakın olan bölümlerinde farklılaşma olur ve yeni su mercimeği böyle oluşur. Bu sayede uygun oranda kütle artışıyla su mercimeği suyun yüzeyini de kaplar. Su mercimeğinin en önemli cinsleri, Lemna, Lemnaceae, Wolffia, Spirodela türleridir. Bunlar birlikte aynı yerde büyüyebilir. Bu türlerin göller ve nehirlerdeki ekolojik yapıda önemli bir yeri vardır. Ördekler ve omurgasızlar için en iyi besin kaynağı bunlardır. Su üzerinde kalan kısımları da yeşil alg, bakteriler, sinekler, böcekler için yaşam alanı olarak değerlendirilir. Bu şekilde canlılara ekolojik bir alan yaratırlar.

Günümüzde balık ve kümes hayvanlarının beslenmesini sağlamak amacıyla, Dünya Bankası su mercimeğini gelişmekte olan ülkelerde teşvik etmektedir. Çünkü yapılan bilimsel araştırmalarda bitkinin kümes hayvanları, sığırlar ve tarla balıkçılığında önemli bir besin kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Kurutulan su mercimeği içeriğinde yoğun şekilde beta karoten, vitamin ve mineraller gibi antioksidan maddeler bulunur. Amino asit içeriği de methionince ve lisin bakımından oldukça zengindir.

Su mercimekleri su kirliliğini büyük oranda temizler

Göletlerin yüzeyini kaplayan su mercimekleri alglerin büyümesine engel olur. Bu nedenle suyu içindeki azot miktarı azalır ve ekolojik dengede olumlu yansımalar meydana gelir. Suyun içindeki su mercimekleri toplandığında, suyun kirlenmesine neden olan maddelerin çoğu uzaklaştırılır. Suyu kirleten maddelerin %50-60 kadarını su mercimekleri temizlemiş olur. Bazı türlerde suyun içindeki ağır metalleri kendi bünyesinde tutar. Yapılan bir araştırmada su mercimeğinin bünyesindeki çinko oranının, ortamda bulunandan yaklaşık 2700 kat fazla olduğu tespit edilmiştir. Başka bir araştırmada da su mercimeklerinin arseniği absorbe ettiğini belirlemiştir. Bu yüzden uzmanlar su mercimeğinin hızla büyümesi ve hasadının kolay olması açısından, su kirliliğine bir çare olabileceğini belirtiler.

Su mercimeği toksisite testlerinde kolaylık sağlar

Hızlı büyümeleri ve küçük olmaları nedeniyle su mercimeklerinin zehirlilik testi olan toksisite açısından avantajlı bir kullanımı vardır. Suyun üstünde olan kısımlarının kimyasalları bünyesine alması nedeniyle toksik madde kontrolü daha kolay yapılmaktadır. Bu özellikle su mercimeğinin hem gıda olarak hem enerji elde etmeden hem de çevre kirliliğini önlemede ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
" } ] }