{ "title": "Sodalı Mercimekli Börek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/Sodali-Mercimekli-Borek-26.jpg", "date": "19.01.2024 19:13:33", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Sodalı Mercimekli Börek, Sabah kahvaltılarının ve beş çaylarının vazgeçilmezleri olan börek çeşitleri arasında en çok tercih edilen sodalı mercimekli börektir. Çıtır oluşuyla ve yapılışının kolay olması nedeniyle çok sık tercih edilmektedir. Sodalı mercimekli börek yapımı şu şekildedir;

Sodalı Mercimekli Börek Malzemeleri
İç Harcı için
Sodalı Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle mercimekleri derin kabın içerisinde bol su ile yıkayın. Yıkadıktan sonra bir tencerenin içerisine koyarak üzerine su koyun. Mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra mercimekleri süzgeçten geçirerek suyunu süzen. Daha sonra soğanların kabuklarını soyarak yıkayın ve küp-küp doğrayın. Doğradıktan sonra tavanın içerisine yağ koyun. Isınan yağın içerisine soğanları ilave ederek kavurun. Pembeleşen soğanların üzerine mercimekleri ilave ederek güzelce karıştırın. Ardından salçasını, kıyılmış maydanozları, tuzunu ve karabiberini ilave ederek iyice karıştırın. Bir iki tur karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın. Daha sonra derin bir kabın içerisine sodayı koyun. Üzerine yumurtaları ve sıvı yağı ilave ederek karıştırın. Ardından bir yufkayı tezgâhın üzerine serin. Üzerine bir fırça yardımıyla sodalı harcı sürün. Diğer yufkayı üste serin ve yine sodalı harcı sürerek yayın. Diğer yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Daha sonra yufkaları 8 eşit üçgen parçaya bölün. Kestiğiniz parçanın geniş kısmına iç harcı koyarak rulo yaparak sarın ve fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpiştirin. Bu işlemleri tamamladıktan sonra fırın tepsisini daha önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }