{ "title": "Siyah Mercimek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/siyah-mercimek.jpg", "date": "19.01.2024 06:01:47", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Siyah mercimek, kırmızı ve yeşil mercimeğe nazaran çok bilinmeyen bir mercimek çeşididir. Bir diğer adıyla beluga mercimeği diğer mercimek türlerine göre yabancı bir mercimek olarak algılansa da aslında tarihi 8000 yıl öncesine dayanmaktadır. Anadolu-Mezopotamya coğrafyasında binlerce yıl önce yetiştirilmeye başlanmış ve bu coğrafyaya özgü bir besin olarak kabul edilmiştir. 1900'lü yıllarda Amerika'da ticari amaçlı yetiştirilmeye başlayan siyah mercimek, ülkemize oradan ithal edilerek ulaşmaktadır. Beluga mercimeği adını görüntü ve renk olarak çok benzeyen beluga hayvanından almıştır. Tıpkı, yeşil, kırmızı ve sarı mercimek gibi siyah mercimekte tam bir vitamin deposudur. Ayrıca kompleks karbonhidrat kaynağı olarak bilinmektedir. Bu karbonhidrat türleri beslendikten sonra enerjinin uzun süre korunmasını sağlar ve açlık süresini uzatır. Siyah mercimek kalori bakımından düşüktür ve bu nedenle diyet listelerinde kullanılabilir. Kilo vermeye yardımcı bir besin maddesi olan siyah mercimeğin 1 porsiyonu yaklaşık 150 kalori içermektedir.

İçeriğinde yer alan protein ve aminoasitler sayesinde vejetaryenler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Diğer mercimek çeşitlerinde olduğu gibi siyah mercimekte lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. 1 porsiyon siyah mercimek tüketildiğinde ortalama olarak vücuda 10 gr kadar lif alınabilir. Bu oran günlük lif ihtiyacının %30'dan daha fazlasını karşılar. Lif içeriği olan besin maddeleri vücudu kanser, kalp ve damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi daha pek çok hastalığa karşı korur. Ayrıca lif kilo kontrolü içinde önemlidir.

Siyah mercimek, fosfor, magnezyum, çinko gibi mineraller bakımından mükemmel bir kaynaktır. Demir içeriği vücudu kansızlığa karşı korur, magnezyum sinir ve kas yapısını geliştirir ve daha aktif çalışmasını sağlar. Çinko, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliktedir. Fosfor ise diş ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratır.

Folat içeriği diğer mercimek türleri ile aynıdır. Bu sebeple gebelik döneminde anne karnındaki bebeğin sinir ve beyin gelişimi için faydalıdır. Doğumsal olarak gelişebilecek kusurları önleyici etkisi vardır. Folat haricinde B grubu vitaminler bakımından da iyi bir kaynaktır. Siyah mercimeğin besinsel özellikleri diğer mercimek türleriyle hemen hemen aynıdır. Siyah mercimeği diğer mercimeklerden ayıran özelliği ise rengidir. Renginden dolayı 300'den fazla antioksidan özellik taşıyan pigmente sahiptir. Rengi koyulaştıkça antioksidan özelliği artmaktadır. Fiyat olarak da diğerlerinden biraz pahalıdır. Çorba, salata ya da ana yemek yapımında kullanılabilecek bir bakliyat türüdür.

Siyah mercimek nasıl pişirilir?
Hazırlanışı: Mercimek ayıklandıktan sonra bol suyla birkaç el yıkanır. Yıkanan mercimekler uygun bir tencereye alınır ve üzerine su eklenerek yaklaşık 1,5 saat haşlanır. Farklı bir tencerenin içinde margarin eritilir. Üzerine ince doğranmış kuru soğan eklenerek kavrulur. Soğan kavrulduktan sonra altı iyice kısılarak un ve maydanoz eklenip, iyice karıştırılır. Kısık ateşte devamlı karıştırarak içine haşlanan mercimekler eklenir ve suyu ilave edilir. Tuz, karabiber ve defne yaprağı da ilave edilerek pişmeye bırakılır. Mercimek çorbası kıvam alana kadar pişirilir. Servis yapılacağı zaman defne yaprağı çorbanın içinden alınır ve kaselere paylaştırılarak servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }