{ "title": "Siyah Mercimek Çorbası", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/siyah-mercimek-corbasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:49:59", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Siyah Mercimek Çorbası, Malatya yöresine ait bir çorbadır. Siyah mercimek şekil olarak yeşil mercimekten daha küçük ve top şeklindedir. Tadı yeşil mercimekten biraz farklı olmasa da en az onun kadar lezzetli ve besleyicidir. Kullanım alanları çok geniştir. Köftede, salatalarda, sulu yemeklerde ve çorbalarda sıkça tercih edilir.

Siyah Mercimek Çorbası Malzemeleri
Siyah Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Siyah mercimekler aynı kırmızı ya da yeşil mercimekte olduğu gibi pişirilir. Siyah mercimekler önce yıkanır ve su dolu tencerede diriliğini kaybetmeden yaklaşık 7-8 dakika haşlanır. Haşlanan siyah mercimekler duru su ile yıkanarak süzülür ve bir kenarda bekletilir. Kuru soğanın kabuğu soyulur ve ince ince doğranır. Tencerede sıvı yağ ile kavrulur. Üzerine domates salçası eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Soğanlar yumuşayınca 1 litre kaynamış su ilave edilir. Salçalı su iyice kaynadıktan sonra arpa şehriye eklenir. Tercihe göre arpa şehriye yerine tel şehriye de tercih edilebilir. Arpa şehriyeler yaklaşık 5 dakika kadar kaynadıktan sonra haşlanmış siyah mercimekler ilave edilir. Son olarak tuz ve baharatlar da eklenerek 15 dakika kadar kaynatılarak tüm malzemelerin birbiriyle özleşmesi sağlanır. Servis tabağına alınan siyah mercimek çorbası sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }