{ "title": "Mercimekli Poğaça", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/Mercimekli-Pogaca-55.jpg", "date": "20.01.2024 02:05:14", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Mercimekli poğaça, Yeşil mercimek ile yapılan mercimekli poğaça çok lezzetli ve farklı bir damak tadı veren bir kuru pasta çeşidi olsa da besleyici özelliği de çok olan bir poğaça çeşididir. Yeşil mercimek kolesterol düşürücü hem de tansiyon dengeleyici özelliği ile her evde tüketilmesi gereken bir bakliyat türüdür. Yeşil mercimeğin birçok yemeği yapılmakta olup sağlık açısından her bayanın en az haftada bir defada olsa tüketmesi gereken bir bakliyat çeşididir. Özellikle hamile bayanların tüketmesi gereken yeşil mercimek her ne şekilde kullanılırsa kullanılsın çok faydalı olduğundan tıpkı et gibi düzenli olarak tüketilmesi gereken bir gıdadır. O nedenle de farklı yapılış şekilleri olan yeşil mercimeğin bugün sizlere poğaça içerisinde kullanıldığı mercimekli poğaça tarifini vereceğim.

Mercimekli poğaçanın malzemeleri
İç harcı için
Üzeri için
Mercimekli poğaça nasıl yapılır?

Öncelikle mercimekli poğaçanın yapılışına başlamadan önce mercimeğin haşlanması gerekir. Bunun içinde bir düdüklü tencere içerisine yeşil mercimekler yerleştirilerek üzerini geçecek şekilde su ilave edilir ve kaynama derecesi gerçekleştikten sonra yirmi dakika ocakta pişirilerek yeşil mercimekler haşlanır ve bir süzgeç yardımı ile suyu süzülerek süzgeçte bekletilir. Daha sonra bir tava içerisine doğranmış soğan ve kımızı biber, sıvı yağ ilave edilerek eklenir ve ocak üzerinde pembeleşinceye kadar yağ ile kavrulur. Daha sonra içerisine yeşil mercimekler de ilave edilerek baharatları eklenir ve karıştırılmaya devam edilerek özdeşleşmesi sağlanır. Daha sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Yeşil mercimek harcı soğumaya bırakıldıktan sonra poğaça için gereken hamur malzemeleri alınarak derin bir kap içerisine sıra ile kabartma tozu ve un ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra içerisine oda sıcaklığında eriyen margarinde eklenerek el ile yoğurulmaya başlanır. Hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde poğaça hamurumuz hazır demektir.

Hazırlanan hamur bezelere ayrıştırılarak her beze bir el genişliğinde merdane yardımı ile açılarak su bardağının ağız kısmı ile bası uygulanarak yuvarlak hamur elde edilir. Sonra kalan parça hamurlar tekrardan beze haline getirilerek yeniden beze yapılır ve hamur bitene kadar bu yuvarlak açık hamurlar elde edilir. Her hamur içerisine hazırlanan ve soğuyan yeşil mercimek harcı konularak büzüştürülerek ağızları kapatılır. Bu işlem açılan hamurlar bitene kadar tekrar edilir. Her harç konulan hamur üzerine bası uygulanarak yassılaştırılır. Şekilleri verilen mercimekli poğaça fırın tepsisi üzerine yağlı bir kâğıt konularak her poğaça aralıklı olarak yerleştirilir. Daha sonra yumurta sarısı bir kâse içerisinde çırpıldıktan sonra bir fırça yardımı ile her poğaçanın üzerine sürülür. Daha sonra önceden 200 derecede ısıtılmış fırın içerisine yerleştirilerek ortalama yirmi dakika kadar pişmeye bırakılır. Artık mercimekli poğaçalarımız artık hazır ve servis edilebilirdir.

Afiyet olsun.
" } ] }