{ "title": "Mercimekli Bulgur", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/Mercimekli-Bulgur-73.jpg", "date": "20.01.2024 04:24:14", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Mercimekli bulgur; denilince ilk akla gelen şey bulgur pilavı olur. Hem bulgur hem de mercimek her ikisi de insan sağlığı açısından son derece faydalı besin maddelerindendir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların bu iki besin maddesini de çok fazla tüketmesi gerekmektedir. Ben bulgur pilavı yapımında köy bulguru kullanmayı tercih ediyorum hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli buluyorum. Mercimekli bulgur pilavının yapımında yeşil mercimek kullanılmaktadır. Bu arada mercimekli bulgur köftesini de bilmeyenimiz yoktur. Köftede kırmızı mercimek kullanılır. Bulgur yeşil ve kırmızı mercimek çok iyi lezzetler ortaya koymaktadır. Ben sizlerle mercimekli bulgur pilavının tarifini paylaşmak istiyorum. Ben yeşil mercimeği önceden bir miktar haşlayıp derin dondurucuda saklıyorum. Tarhana çorbası, börek ya da pilav yapımı esnasında çıkartıp kullanmak oldukça pratik oluyor. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Mercimekli bulgur pilavı için gerekli malzemeler
Mercimekli Bulgur Nasıl Yapılır?

Mercimekli bulgur pilavının yapımı oldukça kolaydır. Bunun için ilk yapmanız gereken şey yeşil mercimeği haşlamaktır. Yeşil mercimeği tencerede haşlarsanız suyunu çektirerek vitamininin kaçmasını önlemiş olursunuz. Bu arada haşlarken içerisine tuz atmayı unutmayın.

Mercimek haşlanırken pilavın yapımına başlayabilirsiniz. Kuru soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayın. Pilav tenceresinin içerisine sıvı yağ ile tereyağını atın ve soğanları da ekleyerek biraz tuz ile sotelemeye başlayın. Bu arada kırmızı ve sivri biberi de doğrayıp yağa ilave edin. Sebzeler ölmeye başladığında üzerine domatesi rendeleyin. Salçaları da kavurun. En son olarak yıkanan bulguru sebzelerin içerisine boşaltın ve iyice kavurun. Baharatları ekleyin ve et suyu ile kaynar suyu da üzerine dökerek tencerenin kapağı kapalı haldeyken pilavı pişirmeye başlayın. Pilav suyunu çekmek üzereyken üzerine haşlanmış ve suyu çektirilmiş yeşil mercimeği ekleyip pilav pişinceye kadar ateşte bekletin. Pilavın pişme süresi yaklaşık 15 dakikadır. Pilav suyunu çekip piştiğinde ocaktan indirin ve bir örtünün arasına sararak yaklaşık yarım saat dinlendirin. Mercimekli bulgur pilavınız hazır. Daha sonra yanında ayran veya yoğurt ile ılık haldeyken servis edebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.

" } ] }