{ "title": "Mercimekli Bulgur Çorbası", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/Mercimekli-Bulgur-Corbasi-54.jpg", "date": "20.01.2024 12:31:53", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Mercimekli Bulgur Çorbası, bakliyat familyasından olan mercimek ile buğday tahılının öğütülmesiyle elde edilen bulgurun su ile kaynatılıp özdeşleşmesiyle elde edilen bir sıvı içecek türüdür. Mercimeğin ve bulgurun birçok türünün olması çorba yapımında çeşitlilik sunmuştur. Yeşil, turuncu ve siyah mercimek türleri ile esmer ve sarı bulgurun orta, iri, ince şeklinde olması çorbaların kıvamını arttırmaktadır. Sıklıkla tüketilen mercimekli bulgur çorbası içeriğindeki vitamin ve mineraller değerlerinin yüksek olması nedeniyle tam bir enerji deposudur. Özellikle bulgur tanelerinin çorba içerisinde kullanılmasıyla daha da genleşen bu besin maddesi doyurucu bir beslenmeye örnek teşkil etmektedir. Tek başına ana yemek olarak da yeterli olan bu çorba çeşidi sıcacık tüketildiğinde damaklarda lezzetli bir tat bırakacaktır. Hazırlanan bu değerli besin maddesinin içerisine bir miktar limon sıkıldığında tadına doyum olmayacaktır. Mercimeğin bulgurla birlikte su içerisinde kaynatılmasıyla oluşan yoğun kıvamı sayesinde çorbanın içerisine un veya krema ekleme ihtiyacını gidermiştir. Kendi başına oldukça lezzetli olan mercimekli bulgur çorbasına renk katılmak isteniliyorsa salça, kırmızı toz biber ve kuru nanenin yağda kavrulup üzerine dökülmesiyle iştah kabartan bir görünüm oluşmasını sağlayacaktır. Lezzetli olduğu kadar besleyici olan bu çorbanın tüketimi çocukların sağlıklı gelişimlerine yardımcı olur. Özellikle akşam yemeği öncesinde bu çorbanın tüketimi mideyi rahatlatmaya ve aşırı yemek yenilmesinin önüne geçirecektir. Bağışıklık ve sindirim sisteminin çalışmasını sağlayan bu besin maddesi haftada bir kez de olsa sofralarda yerini almalıdır.

Mercimekli bulgur çorbası için gerekli malzemeler
Mercimekli bulgur çorbası nasıl yapılır?

Derin bir tencere içerisine tereyağı ile kıyılmış soğanlar alınarak kavrulur. Soğan pembeleşmeye yakın domates salçası ilave edilir. Kırmızı mercimek soğuk suda bir müddet bekletilerek nişastasının dış yüzeye çıkması sağlanır ve duru suyla birkaç kes yıkanır. Bulgurun da tozlu olabilme ihtimali olduğu için sudan geçirilir. Yıkanan kırmızı mercimek ve iri sarı bulgur süzülerek soğanın üzerine eklenip bir tur birlikte kavrulur. Ardından kaynatılmış su ve tuz bu karışımın üzerine eklenerek kısık ateşte yaklaşık kırk beş dakika kapağı kapalı bir şekilde pişirilir. Pişirilen çorba istenilirse inceltici robottan geçirilir. Ancak tavsiyemiz doğal yapısına dokunulmaması yönündedir. Bu şekilde bulgurun taneleri ağızda ayrı bir lezzet oluşturacaktır. Hazırlanan çorba sıcak bir şekilde kâseye alınarak servise sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }