{ "title": "Mercimekli Börek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/Mercimekli-Borek-24.jpg", "date": "21.01.2024 13:22:33", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Mercimekli Börek, doyurucu lezzeti ve enfes tadı ile yiyenleri büyüleyen çok lezzetli bir börek çeşididir. Böreği hazırlarken, iç harcı hazırlamadan önce mutlaka yeşil mercimekleri ıslatıp haşlayın. İç harcı hazırlarken mercimeğin haşlanmış olması size zamandan kazandıracağı gibi, böreği pişirirken mercimeğin pişmemiş olma ihtimalini de azaltır. Ayrıca bir adet havuç da haşlayıp içine doğramanız böreğin lezzetine lezzet katacaktır.

Mercimekli Börek Malzemeleri
Sosu Hazırlamak için
Üzeri için
Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Mercimekli Böreğe başlar iken mutlaka öncelikle iç harçtan başlayın. Yufkaları hazırlarken iç harcın soğuması gerekir. Ayrıca mercimekleri ve havucu da önceden haşlamış olmanız gerekir. Bunun için ilk öncelikle yeşil mercimeği bir tencereye alarak üzerine sıcak su ekleyin. Daha sonra kaynamaya bırakın. Ayrı bir kapta bir adet havucu iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyun. Daha sonra küp-küp doğrayarak üzerine sıcak su ekleyerek ocağın üzerine alarak haşlamaya bırakın. Daha sonra geniş bir teflon tavaya sıvı zeytinyağını dökerek ocağın üzerine alın. İçine kuru soğanı küp-küp doğrayarak kavurun. Soğanlar hafif pembeleşince içine salçaları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra içine haşlanan yeşil mercimekleri ve haşlanan havuçları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra karabiberi, pul biberi ve tuzunu da ekleyerek karıştırıp ocağın altını kapatın.

Sosunu hazırlamak için bir çay bardağı sıvı zeytinyağının üzerini dolduracak kadar su ekleyip karıştırın. Daha sonra yufkaları önce ortadan ikiye daha sonra boydan dörde bölün. Tekrar kalın olan kenarlardan çapraz keserek sekiz eşit parça elde edin. Daha sonra Hazırlamış olduğunuz sosu bir silikon fırça yardımı ile her tarafını ıslatacak şekilde sürün. Daha sonra yufkanın kalın olan kenarına iç harçtan bir miktar dökerek eliniz ile uzunlamasına yayın. Daha sonra uç kısımlarından kapatarak kalın sigara böreği şeklinde sarın. Daha sonra yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. Diğer yufkaları da aynı işlemden geçirdikten sonra üzerine yumurta sarısını sürerek susam veya çörek otu serpin. İkisini de karıştırarak serpebilirsiniz. Daha sonra önceden ısıtılan 180 derecelik fırında böreklerin üzeri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık olarak 20 ya da 25 dakika içinde pişmektedir. Ancak bazı fırınların etkisinden pişirme süreleri değişiklik gösterebilir. Daha sonra şık servis tabağına alarak sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Önemli Not: Kırdığınız yumurtanın sarısını kullanırken beyazını dökmek yerine kalan yufka böreklerini yumurta sarısına batırıp daha sonra galeta ununa batırmanız, çıtır çıtır bir mercimekli börek olmasını sağlayacaktır. Sunum aşamasında da görsel olarak mükemmel bir görüntüye sahip olacaktır.

" } ] }