{ "title": "Mercimek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/mercimek.jpg", "date": "21.01.2024 15:11:34", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Mercimek, Baklagiller familyasına ait birkaç türden biri olan mercimek, mutfakların önemli ve vazgeçilmez bir yemek malzemesidir. Mercimeğin ekiminden hasat zamanına kadar zorlu bir üretim süreci vardır. Ülkemizin coğrafik ve iklimse çeşitliliği değişik mercimek türlerinin ülkemizde yetişmesine olanak sağlamaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde de üretimi yapılan mercimek özellikle yüksek besin değerinden dolayı birçok mutfağın aranan yemek malzemesidir. Mercimeğin bir başka özelliği ekonomik değeridir. Özellikle kalkınmakta olan ülkeler, büyümü çağındaki çocukların gelişimi açısından mercimeği beslenme politikasına dahil etmektedirler. İçeriğinde bulunan besin değerlerinin hayvansal proteinler ve diğer besinlere olan yakınlığı hayvansal ürün tüketimi sorun olan kişiler tarafından mercimek tüketimi tercih nedeni olmaktadır. Hayvansal ürünlerin belirli yaş ve belli kişilerde kolesterole bağlı sağlık sorunları ortaya çıkartması, hayvansal ürünlerin alım gücü düşük kişiler tarafından tüketilememesi mercimeğe olan ilginin armasına neden olmuştur.