{ "title": "Mercimek Yemeği", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/mercimek-yemegi.jpg", "date": "21.01.2024 15:23:18", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Mercimek Yemeği, insana uzun süre tokluk hissi verir. Bunun sebebi mercimeğin sindirimi zor olduğundan kana karışması geç olmakta ve bu da uzun süre tokluk hissi vermektedir. İnsanlar arasında çokça tüketilen lezzetlerden olan mercimek çok sağlıklı bakliyattır. Ülkemizin hemen, hemen her bölgesinde yetişebilen mercimek Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Folik asit kaynağı olan mercimeğin haftada en az bir kere tüketilmesi gereklidir. Halk dilinde yeşil mercimek kara şimşek diye de bilinir.

Mercimek Yemeği Malzemeleri
Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır?

Yapılacak mercimek yemeği için bir gün önceden içerisinde taş vb. Malzemeler olup olmadığına bakılarak temizlenir ve akşamdan ıslatılır. Islatılan mercimekler. Bir tabak içerisine alınır. Hazırlamış olduğumuz kuru soğanı ince kıyım kıyalım ve daha sonra patates ve havuçları küp şeklinde doğrayalım. Tenceremizi ocak üzerine koyalım ve tereyağını tencere içerisine koyarak ocağın altını açalım. Daha sonra erimekte olan tereyağımızın içerisine hazırlamış olduğumuz havuç, patates ve soğanlarımızı ilave ederek 5 dakika kadar kavuralım. Bu doğranan sebzeleri önceden kavurmamızın nedeni yemek içerisinde tatlımsı bir tat yani (Sası) olmasın diye önceden kavurmalıyız. Tenceremiz içerisindeki karışımın kavrulma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine biber salçamızı ilave ederek karıştıralım. Daha sonra kavrulan karışımlarımızın içerisine akşamdan ıslatarak hazırlamış olduğumuz mercimeklerimizi ekleyerek 5 su bardağı suyumuzu da ilave edelim ve bütün malzemelerin birbirleri ile özleşmesini sağlamak için karıştıralım. Mercimek yemeğimiz yaklaşık 15-20 dakika sonra kaynamaya başlayacaktır. Bundan sonra kaynamakta olan mercimek yemeğimizin üzerine tuzunu ve diğer baharatlarını da ilave ederek yaklaşık bir saat kısık ateşte bırakalım mercimeğin mis kokuları ortama yayılmaya başladığı anda ocağımızın altını kapatalım ve mercimek yemeğimiz pişmiştir servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }