{ "title": "Mercimek Tohumu", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/mercimek-tohumu(1).jpg", "date": "23.01.2024 03:50:01", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Mercimek Tohumu, kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yeşil mercimek ise Orta Anadolu, Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilmektedir. Mercimek baklagiller familyasına ait türlerden biridir. Aile tüketimi için veya ticari amaçla ekilen mercimek tohumu, olabildiğince erken hazırlanmış toprağa ekilirse ve iyi bakım yapılırsa verimli, kaliteli ürün elde etmek mümkündür.

Dikim-Gübreleme-Hasat

Mercimekte tohumu için toprak hazırlığı, sonbaharda toprağın 15-20 santim derinliğinde ilk sürümün yapılmasıyla başlar. Çeşitlerine göre kışlık ya da yazlık olarak ekim yapılabilir. Ekim zamanında gecikme verim kaybına yol açmaktadır. Kışlık ekimde, sonbaharda ekimden önce tırmık ile ikinci sürüm yapılarak tohum yatağı hazırlanır. Kışlık ekimlerde hububat sapları ekimde sorun yarattığı için, hububat hasadında kök ve yaprakların yüksekliği fazla bırakılmamalıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık mercimek ekimi Kasım ayında, Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde ise Ekim ayında yapılmaktadır. Yazlık ekimlerde ise sonbahar sürümünden sonra tarlaya ilkbahara kadar hiçbir işlem yapılmadan beklenir.

Ekimden önce tırmık ile ikinci sürüm yapılarak toprak ekime hazır hale getirilir. Mercimeğin köklerinde bulunan bakterilerin oluşturduğu yumrucuklar ile havanın serbest azotunu toprağa bağlar. Bu sebeple toprağın azota çok fazla ihtiyacı yoktur. Gübre toprağa tohumlar ekilirken verilmelidir. Tohumlar toprağın üzerine serpilerek tırmık yardımıyla toprağa karıştırılmalıdır. Yazlık mercimek ekimleri ilkbaharda Şubat sonu Mart başında yapılmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı iri taneli mercimek için kışlık ekimde ortalama olarak 14-15 kilogram, yazlık ekimde ise 10-12 kilogram arası değişir. Küçük taneli mercimekte için bu miktar kışlık ekimde ortalama olarak 8-10 kilogram, yazlık ekimde ise 7-8 kilogram civarındadır. Orta Anadolu Bölgelerinde mercimek taneleri limon sarısı rengine ulaştığında ve taneler iki parmak arasında ezilmiyorsa hasat zamanı gelmiş demektir.

Hasat elle yolunarak veya tırpan kullanılarak yapılır. Hasadı tamamlanan mercimekler 5-6 gün yığınlar halinde kuruması için tarlada bekletilir. Daha sonra harman makinesine alınarak harmanlanır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise mercimekler tırpan, biçme makinesi ile veya biçerdöver ile hasat edilir. Biçerdöverle yapılacak hasatta mercimeklerin tamamen kuruması beklenmelidir. Hasat için en uygun zaman gün doğumu saatleridir. Kışlık mercimek ekimini sınırlandıran en önemli faktörlerden bir tanesi de yabancı otlardır. Yabancı otların tarlalardan iyi bir şekilde toplanması ile kışlık mercimeğin verimi yazlık mercimeğe göre iki katı kadar artmaktadır. Yazlık mercimek ekiminde ise otların bir kez alınması yeterli olacaktır. Kışlık mercimek ekiminin yapıldığı tarlalar geniş olduğu için makine kullanılmalıdır. Yazlık ekimde ise elle ot temizliği yapılabilir. Harman sonunda elde edilen mercimek taneleri selektörleme işlemi ile içindeki taş, toprak gibi yabancı maddeler temizlenir. İlaçlanan depolara konularak muhafaza edilir.
" } ] }