{ "title": "Mercimek Bitkisi", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/mercimek-bitkisi.jpg", "date": "21.01.2024 01:34:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mercimek bitkisi, baklagiller familyasındandır. Mutfağımızda geniş bir yer tutan, çorbalardan, pilavlara, köftelere, salatalara kadar her yiyeceğin içinde kullanılan bir bitkidir. Mercimek tek başına yemek yapımında kullanıldığı gibi, yarımcı malzeme olarak da kullanılır. Mercimek bitkisinin sarı, kırmızı, yeşil gibi çeşitli türleri de vardır. Her birinin lezzeti, özelliği farklıdır. Yaklaşık 30-70 cm boyundaki mercimek, ince ve hassas gövde yapısıyla, disk biçimindeki meyveleriyle tek yıllık olan bir bitkidir. Kök yapısı ince ve zayıf olduğundan, toprağın derinliklerine kadar inmez. Narin gövdesi ince yan dallarla desteklenir. Bu yüzden bitkinin ana gövdesi belli olmaz. Dik yapılı, tüylü olan mercimek bitkisinin yaprakları bileşik şekildedir. Yaprak sapında uçlar ince, sülük şeklinde olur. Yaprak koltuklarında çiçekleri olur. Bakla gibi olan meyveleri, sarımsı esmer renkli olan torbalarda gelişim gösterir. İçindeki tanelere mercimek adı verilir ve mutfakta besin olarak kullanılır. Mercimek tanelerinin biçimi yassı olup, yaklaşık 0,5 cm çaplı diske benzer. Büyüklükleri, renkleri ve şekillerine göre, yeşil mercimek, sultan, kırmızı mercimek gibi isimlerle tanımlanır. Tarihsel olarak ilk çağlardan itibaren üretilen mercimek bitkisinin anavatanı Akdeniz bölgesi olarak kabul edilir. Ülkemizde de Ege, Güney Anadolu ve Marmara bölgesinde mercimek yetiştiriciliği yapılmaktadır.