{ "title": "Kırmızı Mercimek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/kirmizi-mercimek.jpg", "date": "20.01.2024 07:19:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kırmızı mercimek, baklagiller ailesine ait olan kırmızı mercimek mutfaklarda sıkça farklı yiyecekler hazırlamak için kullanılmaktadır. Yumuşak, ince gövdesi olan 70 santime kadar uzanan tek yıllık bir bitki olan mercimeğin taneleri ufak ve yassı şeklindedir. Kırmızı mercimek içerisinde bol miktarda B vitamini, demir, manganez, çinko, sodyum, fosfor gibi vücut için gerekli vitamin ve mineraller barındırmaktadır. Mutfaklarda daha çok çorba yapımında kullanılan kırmızı mercimek ayrıca köfte, salata gibi yemekler içinde kullanılmaktadır. Kırmızı mercimek kalori bakımından yüksek değerlere sahiptir. Ancak tok tutma özelliği olduğu için diyetlerde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Mercimek birçok çeşide sahip bir baklagildir. Kırmızı, yeşil, siyah ve sarı mercimek türü arasında en fazla kullanılan kırmızı mercimektir. Mercimek yılın her mevsiminde tüketilebilen bir gıdadır.

Kırmızı mercimek faydaları nelerdir?
Kırmızı mercimeğin pişirme tekniği, faydalarından yararlanabilmek için oldukça önemlidir. Aksi halde faydalarından tam olarak yararlanılamaz. Kırmızı mercimek pişirmeden önce bol su ile birkaç el yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra 20-30 dakikalık süre içinde pişirilebilir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kırmızı mercimeği de fazla tüketmek bazı sıkıntılara yol açabilir. Gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara maruz kalmamak için yeterli oranlarda tüketilmesi gerekir.
" } ] }