{ "title": "Kırmızı Mercimek Köftesi", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/kirmizi-mercimek-koftesi.jpg", "date": "19.01.2024 03:33:19", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Kırmızı mercimek köftesi, çok sevilen yiyeceklerden biridir. Doğum günleri menülerinde, günlerde, beş çaylarında çok sıklıkla yapılır ve sevilerek tüketilir. Yanına marullar konularak servis edilir. Oldukça şık sofralar kurmamızı sağlayan yemek tariflerinden biridir. Kimi sıkmalar halinde yaparken kimi de yuvarlak top şeklinde yapar ve üzerine yoğurt sos döker. Fakat sıkma şeklinde olan daha şık durur. Yapımı çok zor olmayan bir yemek tarifidir. Mercimek köftesi lezzetli bir yiyecek olması ile çok fazla kalorili olmayan sağlığa faydalı olan bir yemek tarifidir. Şimdi bu güzel yemeğin tarifine bakalım.

Kırmızı mercimek köftesi yapımı için gerekli malzemeler
Kırmızı mercimek köftesi nasıl yapılır?

Kırmızı mercimek köftesi için mercimek iyice yıkanır ve süzülür. Bir tencereye alınır ve üzerine üç su bardağı kadar su konulur ve tencere ocağa alınıp altı açılır. Mercimekler pişince üzerine orta bulgur eklenir. Bulgurla beraber iki-üç dakika ocakta tutulur. Ardından tuzu atılır ve karıştırılıp altı kapatılır ve tencere kapağı kapatılır ve bu şekilde bekletilir. Yaklaşık bir saat kadar bu şekilde dinlenmesi gerekir ki bulgur iyice yumuşasın. Bu süre içerisinde soğanlar soyulmalı ve küçük doğranıp bir tavaya alınmalıdır. Üzerine sıvı yağ eklenir ve ocağa alınıp altı açılır ve soğanlar iyice kavrulur. Soğanlar kızarınca üzerine domates salçası konulur ve kavrulmaya devam edilir. Bu sırada kimyon ve pul biber atılarak biraz daha kavrulur ve ocaktan alınıp bir kenara konulur. Ardından maydanoz ve yeşil soğanlar ince doğranıp bir tabağa alınır. Tencerede ıslatmış olduğumuz bulgur genişçe bir kaba alınır. Çok sıcaksa biraz karıştırılarak soğuması sağlanır. Elinizi yakmayacak bir sıcaklığa ulaşınca elle yoğrulmaya başlanır. Daha önceden kavurduğumuz salça ve soğan üzerine eklenir ve iyice yoğrulur. Elinizle sıkmalar yaptığınızda tam tutuyorsa dağılmıyorsa olmuş demektir. Üzerine yeşillikleri de ekleyerek bir-iki daha yoğrulur. Ardından sıkmalar yapılır ve servis tabağına dizilir. Yanına marul, turşu ve ayran ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }