- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Sosun nasıl yapılır?
3 yemek kaşığı tereyağı ayrı bir tavada eritilerek üzerine kırmızı toz biber ilave edilir ve pembeleşinceye kadar kısık ateşte pişirilir. Hazırlanan sos ister tencere içerisine karıştırılır, istenirse servis sırasında ayrı servis edilebilir. Çorba sosunun yapılışında tereyağı içerisinde kırmızı toz biberin yanmamasına dikkat edilmelidir.
Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?
Kırmızı mercimekler önce bol suyla yıkanır. Yıkanmasındaki amaç kırmızı mercimek üzerinde bulunan nişastanın gitmesidir. Tencerenin içerisine yeteri miktarda sıvı yağı konur. Sıvı yağa ince doğranan soğan, havuç ve sarımsaklar konur ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Malzemelerin içerisine bir miktar un ilave edilerek unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Kırmızı mercimek ve bir miktarda pirinç tencere içerisine eklenir ve içerisine su ilave edilerek tekrar karıştırılır. Kırmızı mercimek çorbamıza daha sonra yeteri kadar salça ve küçük doğranmış patatesleri de ilave edilerek çorba içerisine konulan bütün malzemeler pişinceye kadar kısık ateşte 15-20 dakika kaynatılır. Kırmızı mercimek çorbasının daha çabuk pişmesi için tencere yerine düdüklü tencere kullanılması daha uygun olacaktır. Pişen mercimek çorbamızı ocak üzerinden alarak zevke göre taneli kalması istenirse tencere içerisindeki karışım bir karıştırıcı yardımıyla çekilebilir. Blenderden süzülen kırmızı mercimek çorbamıza tuz, karabiber, pul biber ve nane ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır ve kırmızı mercimek çorbamız servise hazır hale gelmiştir. Sıcak servis edilmelidir.
Afiyet olsun.
"
}
]
}