{ "title": "Kara Mercimek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/kara-mercimek.jpg", "date": "20.01.2024 02:16:01", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kara Mercimek, diğer bir adı \"beluga\" olan kara mercimek lif bakımından oldukça güçlü olan bir besin kaynağıdır. Mercimek çeşitleri genellikle en sık olarak tüketilen ve oldukça faydalı olan bakliyatlardan birisidir. Son zamanlarda tüketimi yaygınlaşan kara mercimek diğer mercimek çeşitlerine göre daha küçük, parlak siyah yüzeyleri olan ve sert bir bakliyattır. İsmini ise beluğa havyarına benzerliğinden almaktadır. Özellikle kara mercimek içerdiği düşük yağ oranından dolayı kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Kara mercimeği genellikle meze ya da çorba olarak tüketimi yapılmaktadır. Ayrıca karam mercimek salataların içerisine de katılabilmektedir. Bunun dışında kırmızı et çeşitlerinin ve somon balığının yanına da eklenebilmektedir. Kara mercimek yeşil ve kırmızı mercimeğin pişme süresine göre çok daha kısa sürede pişebiliyor.

Kara Mercimeğin Faydaları Nelerdir, çok zengin bir lif kaynağı olması açısından büyük önem taşımaktadır. Yaklaşık olarak 120 gram civarında kara mercimek tüketimi yetişkin bir kişinin günlük ihtiyaç duyduğu lif gereksinimi tam olarak karşılamaktadır. Ayrıca kara mercimek özellikle pancarda ve kırmızı meyvelerde mevcut olan antosiyanin maddesini içermektedir. Antosiyanin maddesi vücuttaki serbest olan radikallerin özellikle hücrelere zarar vermelerine engel olması bakımından çok önemli olan bir maddedir. Mesela kanser hastalıklarında çoğunlukla kanser hücrelerinin hızlı olarak çoğalmasını ve metastaz yapımını engellemektedir. Bu nedenle kara mercimek tüketimi büyük ölçüde kanser hastalıklarını önlemede çok faydalı olmaktadır. Hatta meydana gelen kalp hastalıklarında engellenmesinde önemli olan bir antioksidan görevini üstlenmektedir. Kara mercimek diğer mercimek çeşitlerine göre yüksek miktarlarda barındırdığı proteinler, vitamin ve mineraller dışında, fosfor, folik asit ve demir içermektedir. Ayrıca diyet yapanlar için kara mercimek tüketimi daha sağlıklı ve çok uygun olan bir besin kaynağıdır.

Diğer bakliyatlar arasında en yüksek besin değerine sahip olan gıdalardan birisidir. Tam bir karbonhidrat kaynağı olan kara mercimek tüketimi sonrasında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin devamını sağlamaktadır. Ayrıca vücuttaki kan şekeri seviyesini düzenleyerek durumun stabil olmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle diyabet hastalarında meydana gelen hipoglisemi ya da insülin direnci açısından oldukça yararlıdır. Kara mercimek kolesterol seviyesini düşürdüğünden dolayı meydana gelebilecek kalp hastalıklarının riskini de en aza indirmektedir. Çoğunlukla kara mercimek düşük kalori içermesi ve tam bir karbonhidrat kaynağı olduğu için kilo kontrolünün sağlanmasında çok faydalıdır. Kara mercimek özellikle diğer bakliyat çeşitleri ve kuru yemiş çeşitleri arasında en yüksek proteine sahip olan besin kaynaklarından bir tanesidir. Genellikle vejetaryenler ve veganlar açısından en önemli protein kaynağı olarak ilk sırada yerini almaktadır. Barındırdığı proteinin dışında metionin ve bütün temel aminoasitleri de içermektedir. Kara mercimek tadı, şekli ve ağza alındığında farklı olan dokusu sebebi ile özellikle salatalarda muhteşem bir uyum sağlamaktadır. Besin değeri yüksek olmasından dolayı mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. Yaklaşık bir fincan kara mercimek tüketimi 170 kalori içermektedir. Ayrıca kara mercimeğin %26' sını protein içerir.
" } ] }