{ "title": "Hamurlu Yeşil Mercimek Çorbası", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/hamurlu-yesil-mercimek-corbasi.jpg", "date": "19.01.2024 19:16:57", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hamurlu yeşil mercimek çorbası, Yeşil mercimek sağlık için çok faydalı olan bakliyatlardan biridir. Diyet yapanlar için mükemmel bir tercihtir. Çorbanın içerisinde genellikle yazın kışa hazırlık olarak yapılan erişte kullanılır. Erişte yumurtayla hazırlanan hamurdan elde edilir. Yumurtayla hamur yoğrulduktan sonra yufka şeklinde açılarak kurutulur. Kuruyan hamurlar kibrit çöpü şeklinde kesilir. Elde edilen bu hamurlar genellikle yeşil mercimek çorbasının içinde, pilav, salata, börek ya da makarna olarak tüketilir. Yeşil mercimekte ve içerisinde kullanılan hamur sayesinde hazırlanan çorbanın besin değeri oldukça yüksek olur. Çocukların gelişimine katkıda bulunmak için sıkça yapılarak çocukların tüketmesi sağlanmalıdır. Yeşil mercimek başlı başına sağlık için inanılmaz faydaları olan vitamin ve mineral kaynağıdır. Eğer çorba yapımı için erişte yoksa hazır hamurlarda kullanılabilir. Erişte yerine arpa şehriye, tel şehriye, yıldız şehriye tercih edilebilir. Hamurlu yeşil mercimek çorbası nasıl hazırlanıyor ve hangi malzemeler kullanılıyor? Yazımızın devamında tarifine ulaşabilirsiniz.

Hamurlu yeşil mercimek çorbası için gerekli malzemeler
Hamurlu yeşil mercimek çorbası nasıl yapılır?

Hamurlu yeşil mercimek çorbası için yeşil mercimek ayıklanır ve bol suyla yıkanır. Yıkanan mercimek uygun bir tencerenin içine alınarak, üzerine 5 su bardağı su ilave edilir. Orta harlı ocakta yeşil mercimekler yumuşayana kadar haşlanır. Haşlama işleminde yeşil mercimeklerin patlatılmaması gerekir. Mercimekler haşlandıktan sonra suyu dökülmeden üzerine tavuk suyu eklenerek kaynamaya bırakılır. Çorbanın suyu kaynadıktan sonra içine erişte ilave edilir ve erişteler yumuşayana kadar pişirilir.

Çorbanın sosu için uygun bir tavanın içine tereyağı alınarak eritilir. Kuru soğanın kabukları soyularak incecik doğranarak eriyen yağa eklenir. Soğanlar şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Üzerine domates salçası eklenerek 1-2 dakika daha kavrulur. Son olarak üzerine nane ve kırmızı pul biber eklenip karıştırılır. Hazırlanan karışım ocaktan alınır alınmaz kaynayan çorbanın içine ilave edilir ve çorba karıştırılarak ocaktan alınır. Çorba ilk sıcaklığını attıktan sonra servise sunulabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }