{ "title": "Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/eristeli-yesil-mercimek-corbaqsi.jpg", "date": "19.01.2024 04:38:38", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "
Erişteli yeşil mercimek çorbası, Vitamin değeri oldukça yüksek olan bu çorba, yemeklerin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Yeşil mercimekte bulunan protein her kez tarafından bilinmektedir. Birçok Uzman doktor yeşil mercimekteki vitaminlerin kırmızı etle eşdeğer olduğunu vurgulamaktalar ve tüketilmesini şiddetle tavsiye etmektedirler. Özellikle kansızlık ve demir eksikliği şikâyeti olan kişilerin mutlaka tüketmeleri gereken bir bakliyatdır. Eskiden annelerimizin babaannelerimizin sıkça hazırlayıp tükettikleri erişteli yeşil mercimek çorbası yeşil mercimek tüketmenin en lezzetli yollarındandır. Yeşil mercimek çorbasının içerisine konulan eriştelerin yumurtayla yoğrulmuş hamurdan yapıldığını ve yeşil mercimekteki vitamin değerlerini de düşünürsek sağlımız açısından oldukça faydalı bir çorba çeşididir. Hazırlaması da oldukça kalay ve pratik olan bu çorbanın yemesi çok zevklidir.

Yöresel yemekler arasında yer alan erişteli yeşil mercimek çorbasını büyüme döneminde olan çocuklarımıza da sıkça hazırlayıp yedirmemiz de fayda vardır. Bu çorbada olan vitaminler sayesinde çocuklarımızın hafızası kuvvetlendiği gibi kansızlık ve demir eksikliği gibi rahatsızlıklara da iyi gelecektir. Erişteli yeşil mercimek çorbası kış aylarında sıcacık tüketildiği taktirde soğuk algınlığı girip gibi hastalıklara da iyi gelecektir. Hamilelikte mide bulantısı çeken bayanların bu çorbayı tükettikleri taktirde mide bulantıları geçtiği gibi hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı açısından faydası olacaktır. Tüketiminde fayda gördüğüm erişteli yeşil mercimek çorbasını annemden öğrendiğim şekliyle sizlerle paylaşıyorum umarım beğenirsiniz.

Erişteli yeşil mercimek çorbası için gereken malzemeler
Hazırlanışı. Erişteli yeşil mercimek çorbası hazırlamak için yeşil mercimeği yaklaşık 2 saat önceden suda bekletiyoruz. Ardından derin bir tencereye yaklaşık 1 litre su içerisinde mercimekleri pişiriyoruz. Yeşil mercimeğin pişmesine yakın bir su bardağı evde yapılmış ve ince kesilmiş erişteyi ekliyoruz. Erişte eriyip yapışmaması için birkaç damla sıvı yağ damlatıp mir miktar tuz atabilirsiniz. Dilerseniz bu aşamada bir bardak et suyu veya tavuk suyu da kullanabilirsiniz. Mercimeğin içerisine erişteyi eklediğimizde çorbanın yüzünde köpükler oluşabilir bunları kaşıkla toplayıp alıyoruz. Erişte ile bir taşım kaynayan çorbayı ocaktan indirip bir bardak soğuk suyla şokluyoruz. Çorba bir kenarda dinlenirken biz ayrı bir tavada üzerine sos hazırlıyoruz. Tavanın içerisine sıvı yağı ve naneyi koyup naneyi kavuruyoruz. Ardından salçasını eklediğimiz sosa iki diş sarımsak ezip karıştırıyoruz. Pul biberi eklediğimiz sosu hazırladığımız erişteli yeşil mercimek çorbasına ekliyoruz. Karıştırdığımız çorbanın tuzuna bakıp damak zevkimize göre tuz ilave ediyoruz. Hazırladığınız çorbanın kıvamı çok katı ise bir miktar sıcak su ilave edebilir. Sarımsak sevmeyenler eklemek zorunda değiller. Deneyeceğinizi ve beğeneceğinizi umarak şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }