{ "title": "Beluga Mercimek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/beluga-mercimek.jpg", "date": "20.01.2024 14:16:37", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Beluga Mercimek, İsmini, renk ve görünüş olarak benzediği beluga havyarından alan siyah beluga mercimeğinin, ana vatanı Mezopotamya ve Anadolu topraklarıdır. Siyah beluga mercimeği, asırlar önce Nil, Dicle, Fırat nehirleri kıyılarında tarımı yapıldığı bulgular sonucu tespit edilmiştir. Bu bulgularda ülkemizde bilinen adıyla kara mercimek 8000 yıl önce de tarımı yapıldığı ve tüketildiği belirtilmektedir. Tarımı oldukça kolay, ürün verimi yüksek, mercimek çeşitleri arasında en değerli olan, hasadı biçerdöverle yapılabilmektedir. Mercimek ailesinin en küçük üyesidir. Beluga siyah mercimek diğer mercimek türlerinin aksine çabuk pişme özelliğine sahiptir.

Besin Değerleri ve Faydaları; 8 temel aminoasit ve toplamda yoğun miktarda protein içermesi sebebiyle özellikle vegan ve vejetaryenler olmak üzere herkes için çok iyi bir protein kaynağıdır. Temel aminoasitlerden sadece metionin içermez. Bu eksiği de tahıllardan, yağlı tohumlar ve çekirdeklerden sağlamak mümkündür ve beslenme için ideal bir besin maddesidir.

Beluga mercimeği muhteşem bir karmaşık karbonhidrat kaynağıdır. Karmaşık karbonhidratlar beslenme sonrasında enerjinin sürdürülebilir olmasını sağlar ve tokluk hissinin daha kalıcı bir biçimde sürdürülmesine yardımcı olur. Düşük kalorisi ve karmaşık karbonhidrat içermesi sayesinde kilo kontrolüne anlamlı katkı sağlar. 1 porsiyon beluga mercimeği yaklaşık 150 kaloridir.

Tüm mercimek türlerinde olduğu gibi beluga mercimeği tam bir lif deposudur. 1 porsiyon mercimek beluga mercimek tüketildiğinde yaklaşık 10 gram lif alınmış olur. Bu miktarda lif alımı günlük gereksinimin %30'dan fazlasının karşılanmasını sağlar. Lifli besinler kanser türleri, diyabet ve kalp hastalıkları gibi pek çok uzun süre devam eden hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Kilo kontrolü açısından da lifli beslenmek önemlidir. Çinko, demir, magnezyum ve fosfor mineralleri için çok iyi bir besin kaynağıdır. Demir anemi riskini azaltır, magnezyum kas ve sinir fonksiyonlarınızın sağlıklı çalışmasını yardımcı olur, çinko vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasında etkilidir ve fosfor kemik ve diş sağlığında önemli görevi üstlenir.

Beluga mercimeği tıpkı diğer mercimek türleri gibi en iyi folik asit kaynaklarından biridir. Hamilelerde bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimini sağlayarak belirgin yapılış bozukluğu gibi doğumsal kusurların önlemesine sağlar. Folik asit dışında diğer B gruba vitaminlerden de oldukça zengin bir besindir.

Beluga mercimeğin diğer mercimeklerden ayıran ve farklı kılan özelliği ise siyah rengi nedeniyle içerdiği antosiyanindir. Antosiyaninler mavi, koyu kırmızı, siyah bitkilerde bulunan ve 300'den fazla türü olan antioksidan özellikteki pigmentlerdedir. Renk koyulaştıkça antioksidan gücü de artmaktadır. Uzmanların yaptıkları araştırmalarda, antosiyaninler kalp hastalıklarına, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı risk azaltıcı bir etkiye sahip olduklarını belirtmişlerdir. Beluga mercimeği de siyah rengi sebebiyle antioksidan gücü çok yüksek olan antosiyanin içermektedir.
" } ] }