{ "title": "Açma Mercimekli Börek", "image": "https://www.mercimek.gen.tr/images/Acma-Mercimekli-Borek-81.JPG", "date": "19.01.2024 04:46:32", "author": "Mesut Vurmaz", "article": [ { "article": "
Açma mercimekli börek, İç Anadolu ve Ege bölgesine özgü bir börek olan açma mercimekli börek, günün her saatinde gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Sağlıklı olması bir yana enfes bit lezzetinin olması da tercih nedenidir.

Açma mercimekli börek için malzemeler

Hamuru için
İçi için
Yufkalar için
Üzeri için
Açma mercimekli börek nasıl yapılır?

Üç su bardağı unu derince bir kabın ortasına koyup ortasını açtığımız unun içine yağımızı, yumurtamızı, sirkemizi ve tuzumuzu koyduktan sonra hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Yoğururken eklenecek suyun ılık olmasına dikkat edilerek kulak memesi kıvamına kadar yoğrulmalıdır. Bu malzemelere oranla ortalama bir buçuk iki su bardağı civarında ılık su kullanılmalıdır. Hamuru yoğurup kıvamını bulduktan sonra üzerini kapatıp içini hazırlamaya başlayalım.

Böreğin içini hazırlamak için ince ince doğradığımız soğanları bir tavada pembeleşinceye kadar pişirdikten sonra patatesi küp-küp kesip içine atıyoruz. Patatesler biraz yumuşadıktan sonra iki su bardağı haşlanmış mercimeğimizi de ekliyoruz. En son olarak da maydanoz ve karabiberi ekledikten sonra kısa bir süre birlikte pişmeye bırakıyoruz.

Hamuru ortalama dört parçaya bölüp küçük yuvarlak bir tepsi boyutunda açıyoruz. Açtığımız hamurların üstüne yağla karıştırılan tahini sürüp zarf şeklinde katlayarak yarım saat kadar dolapta dinlenmeye bırakıyoruz.

Dinlenen hamurları dolaptan çıkarıp elimizle açtıktan sonra ortalama 12 parçaya bölüyoruz. Her birinin içine mercimekli harçtan bolca koyup isteğe göre rulo veya zarf şeklinde kapatın. Üzeri için hazırladığımız yumurtalı karışımı da sürdükten sonra fırında (180-200 derece) üzeri kızarıncaya kadar bekleyin. Açma mercimekli börek servise hazır afiyetle yiyin.

" } ] }